Denník N

Pravda o lžiach pred kinom Mier: ako sa mladí postavili zhromaždeniu ĽSNS v Považskej Bystrici 

Kotlebovci na svojej akcii v Považskej Bystrici. Foto – archív N
Kotlebovci na svojej akcii v Považskej Bystrici. Foto – archív N

Koncom októbra zvolali kotlebovci míting s krycím názvom „diskusia“ aj na Považí. Narazili však na odpor stredoškolákov.

Je drobná, pôsobí krehko. Je gymnazistkou a bola v skupinke stredoškolákov, ktorá na konci októbra odvážne vošla s transparentom Stop fašizmu priamo na zhromaždenie ĽSNS v Považskej Bystrici.

„Boli sme všetko samé dievčatá a jeden chlapec, vzadu starší chalani. Nemala som nič také v pláne, nápad ísť medzi kotlebovcov vznikol spontánne,“ spomína študentka na akciu, ktorú by podľa vlastných slov kedykoľvek zopakovala – aj napriek nepríjemným zážitkom. Chce však ostať radšej v anonymite.

Už podľa letákov a amplióna dodávky, ktorá pomaly prechádzala mestom niekoľko dní pred akciou, nešlo tentoraz o „nebezpečných imigrantov“ ani o „parazitov z osád“. Zdanlivo čoraz miernejší fašisti iba vyzývali občanov, aby neverili „klamstvám v médiách“ a prišli sa porozprávať osobne. Na kus reči prišlo asi dvesto ľudí, skôr zvedavcov ako sympatizantov.

Na protiakciu pri fontáne o stopäťdesiat metrov ďalej, ktorá sa začala aj skončila približne v rovnakom čase ako „diskusia“ ĽSNS, prišlo vyjadriť svoj odpor k extrémizmu asi päťdesiat občanov. Na pokojnom zhromaždení za tónov hudby z filmu Pianista prečítali mená 161 židovských spoluobčanov, ktorých za vojny deportovali z Považskej Bystrice a okolia.

Keby si bola moja dcéra, zmlátim ťa

Gymnazistka hovorí, že tvrdé reakcie na ich protest po tom, ako vošli s transparentom medzi kotlebovcov, sa stupňovali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie