Denník N

Ticho pred búrkou: derivátoví investori už neveria na ďalšie rekordy na Wall Street

Autor je ekonóm

Rekordná pozícia derivátových investorov, ktorí stavili na obrat doterajšieho trendu, varuje pred nadšením z niekoľkotýždňovej série nových rekordov amerických akciových trhov.

O čo ide: Na nové historické rekordy sa vyšplhali otvorené krátke pozície derivátových investorov, teda stávky na to, že na finančných trhoch sa začnú výkyvy smerom nadol.

Ide o derivát odvodený od indexu volatility VIX. Týka sa výkyvov na akciovom trhu, ako aj na dlhopisových a komoditných trhoch.

Prečo je to dôležité: Zjednodušene povedané, ide o derivátovú stávku na obrat doterajšieho trendu. Tým je na akciovom trhu pokračujúce prepisovanie historických rekordných maxím. A to napriek obavám zo spomaľovania hospodárskej aktivity, ktoré sa tento rok stupňujú nielen v najväčších svetových ekonomikách.

Dlhopisový trh už je svedkom zvýšených výkyvov. Najmä v eurozóne investori so zvýšeným znepokojením porovnávajú dlhodobé výnosy do splatnosti s aktuálnym vývojom inflácie, ako aj s jej prognózami v čase rekordne uvoľnenej menovej politiky, obnoveného kvantitatívneho dopĺňania eurovej likvidity a odkupovania nielen štátnych, ale aj korporátnych dlhopisov.

Čo možno očakávať:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie