Denník N

Jedli sme za komunistov chutnejšie? Odpovedajú obchodník, akademik, kontrolór a vedec

Foto – archív TASR
Foto – archív TASR

Ani 30 rokov po Nežnej revolúcii ľudia nie sú spokojní pri nakupovaní potravín a tvrdia, že kvalita jedla bola za bývalého režimu iná ako dnes. Obľúbený ľudový mýtus hovorí, že v tom čase bolo všetko domáce a chutnejšie, zatiaľ čo teraz jeme nekvalitné potraviny zo zahraničia.

Viacerí spotrebitelia opakujú, že sme na pultoch predajní mali hlavne slovenské potraviny a chutili lepšie. Potom ich nahradili menej kvalitné výrobky z cudziny, mnohé z nich také, aké by v západnej Európe nikto nekúpil, nám ich však vnucujú.

Preto sme požiadali o názor na túto tému odborníkov. Zhodujú sa v tom, že sme v potravinárstve boli pred rokom 1989 síce sebestační, no zároveň bol výber potravín v obchodoch menší ako dnes.

Otázky boli dve:

1. Jedli sme pred novembrom 1989 zdravšie a chutnejšie?

2. Vidíte nejakú fatálnu chybu v oblasti potravinárstva, ktorú Slovensko urobilo po novembri 1989?

 

Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu  

1. V potravinárskom obchode pracujem od roku 1975, môžem teda na otázku odpovedať s istou dávkou znalosti. Slovenskí potravinári, pred rokom 1989, ale i po roku 1989, vyrábali a vyrábajú chutné a zdravé potraviny, na tomto svojom poznatku trvám. Pokiaľ mám vypichnúť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

17. november

Kvalita potravín

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie