Denník N

Predseda Etickej komisie prokuratúry: Pre Trnku som sa hanbil, že som prokurátor

Jozef Sedlák, predseda Etickej komisie prokuratúry. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Sedlák, predseda Etickej komisie prokuratúry. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jozef Sedlák je predsedom Etickej komisie prokuratúry, ktorá vyzvala Dobroslava Trnku, aby požiadal o prerušenie výkonu funkcie.

Predseda Etickej komisie prokurátorov hovorí, že výzva na pozastavenie funkcie nebola len pre Dobroslava Trnku, ale aj pre Bystríka Paloviča. Ak sa vo výzve nájde aj šéf špeciálnej prokuratúry, tak podľa neho platí aj pre Dušana Kováčika. V rozhovore vysvetľuje, že viac ako morálny apel urobiť nemohli.

Keď zavraždili nášho kolegu, novinára Jána Kuciaka, ostali sme v šoku, no zároveň nás to zomklo. Čo to urobilo s vami ako prokurátorom?

Považoval som to za absolútnu katastrofu. Pokiaľ má prísť o život novinár pre výkon svojho povolania, je to ohrozenie právneho štátu. Pýtal som sa, ako tento štát vlastne chráni svojich občanov, keď je možné, že niekto zavraždí novinára. V tých začiatkoch som netušil celé pozadie, ale keď to začalo smerovať k tomu, že išlo vlastne o organizovaný zločin a odhaľovalo sa celé to zákulisie, bol som zhrozený.

V rámci vyšetrovania sme sa dozvedeli, že rovnako bola objednaná aj vražda vášho kolegu, prokurátora Maroša Žilinku. Akú reakciu to vyvolalo medzi prokurátormi?

Úprimne priznám, že mi chýbalo, a to nielen od prokurátorov, ale celkovo od predstaviteľov verejnej moci pozastavenie sa nad tým, že kolega Žilinka a jeho rodina boli v takom ohrození. Ako keby táto informácia vôbec nezarezonovala v spoločnosti.

Ani medzi prokurátormi?

Niečo sa povedalo, ale žiaden verejný výstup neexistoval. Kládol som si otázku, či je to v poriadku.

Je?

Určite nie. Neviem, o čom to svedčí, ale ako predseda etickej komisie som navrhol kolegom, aby sme na tieto skutočnosti reagovali. Preto som začal organizovať stretnutie s kolegom Žilinkom, aby sme mu aspoň za komisiu vyjadrili podporu. Myslím, že bol rád, lebo mu to chýbalo. Ale mali tak urobiť aj iné zložky verejnej moci. Rovnako mali reagovať aj na nezákonné lustrovanie generálneho prokurátora, ale aj ďalších ľudí. Ak si niekto dovolí v právnom štáte lustrovať generálneho prokurátora, je to neuveriteľné.

Ak je to pre vás ako prokurátora neuveriteľné, ako si to má vysvetliť bežný človek? 

Čo môže občan?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dobroslav Trnka

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie