Denník N

Na Biele helmy útočí Moskva aj Asad, ich spoluzakladateľa našli mŕtveho

James Le Mesurier. Foto - tasr/ap
James Le Mesurier. Foto – tasr/ap

Bývalý britský vojak James Le Mesurier založil Biele helmy v roku 2014, keď videl sýrskych civilistov, ktorých vytiahli z trosiek domov, škôl aj nemocníc.

Ich poznávacím znamením sú biely helmy, ktoré nosia na hlavách, keď vyťahujú ľudí z rozbombardovaných domov alebo zranených po útokoch. Prichádzajú na najnebezpečnejšie miesta v Sýrii a neriešia, na ktorej strane konfliktu sú ľudia, čo potrebujú pomoc.

Organizácia Bielych heliem vznikla v roku 2014 a pracuje pre ňu tritisíc dobrovoľníkov. V posledné dni však boli pod veľkým tlakom po útokoch Moskvy. Tá obvinila Biele helmy, že sú projektom spravodajských služieb Západu a podkopávajú ich spojenca, sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

Rusko svoje útoky zopakovalo a namierilo ich proti spoluzakladateľovi tejto organizácie Jamesovi Le Mesurierovi. Hovorkyňa ruského ministra zahraničných vecí ho označila za bývalého agenta britskej spravodajskej služby MI6. Bývalý dôstojník britskej armády tieto obvinenia poprel.

Turecká polícia začiatkom týždňa informovala, že Le Mesurierovo bezvládne telo našli pri jeho dome v Istanbule. Podľa miestnych médií pravdepodobne spadol z trojposchodovej budovy v centre mesta. Mal totiž zlomenú nohu aj lebku.

„Vyzerá to tak, že spadol z výšky. Momentálne informácie naznačujú, že spáchal samovraždu,“ informoval zdroj pre web Middle East Eye, na ktorý sa odvoláva denník The Telegraph.

Ďalší turecký zdroj uviedol, že vstup do jeho bytu bol zabezpečený identifikáciou odtlačkov prstov a v čase smrti tam bola len jeho manželka. Tá na polícii vypovedala, že 48-ročný Le Mesurier bol posledné dni pod obrovským tlakom pre útoky Ruska a bral lieky na spanie.

„Je to príšerne tragické,“ povedal pre BBC Hamish de Bretton-Gordon, priateľ Le Mesuriera a riaditeľ dobrovoľníckej skupiny Doktori pod paľbou. „Bol to jeden z mála ľudí, ktorí robili humanitárnu prácu v Sýrii.“

Podľa neho majú Biele helmy veľmi silnú štruktúru, ktorá vydrží útoky Moskvy aj stratu Le Mesuriera.

„Jeho smrť neznamená, že Biele helmy končia. Budú pokračovať,“ povedal pre New York Times Raed Saleh, šéf Bielych heliem.

Začínal s 20 dobrovoľníkmi

Le Mesurier v 90. rokoch pôsobil v Mierových silách OSN v bývalej Juhoslávii, ako vojak sa zúčastnil aj operácií v Severnom Írsku, Bosne a Kosove.

V roku 2000 z britskej armády odišiel a začal pracovať pre

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie