Denník N

Kladivo Haščák

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Je to dosť nešťastný spôsob, ako „rozriediť“ vplyv Penty v zdravotníctve.

Autor je analytik INESS

Ozvať sa či neozvať? Táto variácia na hamletovskú otázku mi chodila po rozume pri pohľade na návrh lex Haščák. Slovenská spoločnosť prechádza hlbokým obrodným procesom a každé zbytočné mútenie vody v ňom nahráva politikom, ktorí sú od môjho ideálu slobodnej spoločnosti úplne najďalej. Navyše, nie je ťažké vyhľadať si, že aj INESS prijal zdroje od poisťovne Dôvera, čo poslúži ako palivo aj menej zdatnému konšpirátorovi. No keď mi o tomto zákone začala vyskakovať už aj obrovská online reklama s krvavo červeným Haščákom, uvedomil som si, ako jednoducho sa z toho môže stať štandardný spôsob presadzovania zákonov.

Budeme vďaka zákazu integrácie kratšie čakať u lekára, mať menej plesní v nemocniciach či neskôr zomierať na onkologické ochorenia? Nie. Bude vďaka tomu v zdravotníctve viac peňazí? Nie. Na „zarobenie“ nepotrebujete byť integrovaní, do systému sa viete prisať aj s jednoosobovou eseročkou, ktorú ste založili včera u babky v pivnici.

Skôr naopak. Predať narýchlo sieť lekární, nemocníc či poisťovňu serióznemu investorovi v prostredí, kde sa väčšina politikov netají zámerom prestavať zdravotnícky systém na svoj obraz, nebude ľahké. Aj tento zákon vysiela signál „môžeme si zmeniť, kedy chceme a čo chceme, a aj to spravíme“. Celé to môže nakoniec skončiť tak, že tým „investorom“ bude štát. Čo je strašidelná predstava. Paradoxne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie