Denník N

Hongkong zachvátil chaos a násilie. Bude to ešte horšie, hovorí analytik

Demonštranti sa bránia aj lukmi. Foto – TASR/AP
Demonštranti sa bránia aj lukmi. Foto – TASR/AP

Protesty v Hongkongu sa po viac ako piatich mesiacoch dostali do najhoršej fázy plnej násilia. V utorok polícia na demonštrantov vypálila viac ako 1300 gumových projektilov a takmer 1600 plechoviek slzotvorného plynu – to je viac ako jedna plechovka každú minútu.

Časť demonštrantov na to zareagovala oštepmi, lukmi a šípmi. Na policajtov hádzali aj zápalné fľaše.

Pôvodne pokojné demonštrácie sa tak od júna postupne zmenili na boj medzi políciou a obyvateľmi mesta. Vedenie polície už hovorí, že mesto je „na pokraji úplného zrútenia“.

Zavreté sú školy, mnohé obchody, banky či stanice metra. Zatiaľ sa však nezdá, že situácia by sa mala upokojiť.

Video: Demonštranti počas stretu s políciou strieľajú šípy (zdroj: The Guardian)

Demonštranti nechcú ustúpiť, pretože hongkonská samospráva odmieta ich podmienky. Po stiahnutí zákona o vydávaní zločincov, ktorý demonštrácie spustil, sú nimi hlavne slobodné voľby a transparentné vyšetrenie policajných zákrokov.

Ustupovať nechce ani vedenie Hongkongu, ktoré má podporu Pekingu. Ten dokonca samosprávu vyzýva, aby použila „všetky nevyhnutné prostriedky, aby znovu nastolila poriadok“. O demonštrantoch styčný úrad Číny v Hongkongu vo vyhlásení hovorí ako o teroristoch a zločincoch.

„Šanca, že by vláda súhlasila so všetkými požiadavkami, je takmer nulová. V súčasnosti si neviem predstaviť, ktorú ďalšiu požiadavku by vedeli splniť v krátkodobom horizonte, v dlhodobom sa uvažuje o vymenení Carrie Lamovej (správkyňa Hongkongu, pozn. red.) za menej konfliktnú osobu,“ povedal Denníku N analytik Inštitútu ázijských štúdií Martin Šebeňa.

Financial Times koncom októbra napísal, že Peking ju plánuje vymeniť. Čína to označila za klamstvo. Lamovej mandát vyprší v roku 2022.

Chaos, násilie a zavreté obchody

Za to, že situácia v meste sa zhoršuje, môžu tvrdé zásahy polície, ktorá v pondelok postrelila ďalšieho demonštranta, aj to, že časť demonštrantov na ne odpovedá násilím. Podľa miestnych sú navyše medzi nimi aj provokatéri, ktorí majú na protestujúcich vrhať zlé svetlo.

Martin Šebeňa, ktorý žije v Hongkongu, hovorí, že demonštrácie a ešte viac policajné akcie majú  vplyv na každodenný život v meste.

„Demonštrácie na kratší čas zablokujú pár ulíc či staníc metra, niekedy zničia niekoľko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hongkong

Svet

Teraz najčítanejšie