Denník N

Veria lžiam Kotlebu, aj keď im ukážu, že klame. Vedci vysvetľujú, prečo sa ľudia držia omylov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa autorov novej štúdie ľudia uprednostňujú aj chybné príbehy, ak im poskytujú odpovede na otázku prečo, a príliš ich neláka pravda, ak obsahuje aj „biele miesta“ bez uspokojivých odpovedí.

Na predvolebných mítingoch Marian Kotleba z ĽSNS rozpráva, že štát prestal po revolúcii stavať byty a jedinou výnimkou sú Rómovia, čo dokladá na príklade obce Čaklov pri Vranove nad Topľou.

„Kým si naše deti a my všetci musíme brať hypotéky, vláda im tam postavila úplne nové sídlisko z rodinných domov. Dvojizbové dvojdomčeky a päťizbové dvojposchodové rodinné domy,“ vraví Kotleba o bývaní Rómov v dedine na východe Slovenska.

Reportáž Evy Babitzovej však ukazuje, že rodinné domy v dedine si Rómovia postavili sami. „Tie pozemky si kúpili a stavajú na nich za vlastné peniaze. Obec im nič neprispieva, oni si robia svojpomocne sami, klobúk dole,“ vraví starosta Čaklova Andrej Dragula.

Hoci bol Kotleba prichytený pri očividnej lži, pod videom je množstvo komentárov, ktoré sa politika zastávajú (hoci sú aj nesúhlasné). „Nech je aky chce ale nazor pre slovensko ma ako jediný politik veľmi pozitívny,“ napísal v uvedenom znení jeden z diskutujúcich. Ďalší sa pýta: „Kde je dôkaz že to (Rómovia) stávajú za svoje?“ a iná pani sa pohoršuje: „Stávajú sa domky pre Rómov, pre mladych bielych nie málo, nieje to spravodlivé, majú dostať dotácie ale pre všetkych rovnako.“

Ako je možné, že ľudia Kotlebu obhajujú, aj keď je zrejmé, že im klamal?

Potrebujú kauzálne vysvetlenie

Čiastočnú odpoveď na túto otázku poskytuje odborníčka na marketing Anne Hambyová z Boise State University a jej kolegovia v článku, ktorý vyšiel nedávno v časopise Journal of Consumer Psychology.

Autori spomínanej štúdie hovoria, že časť ľudí považuje informácie za správne aj po tom, čo sa ukáže

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ martin.skola22@... je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Človek

Marian Kotleba

Omyly mysle

Veda

Teraz najčítanejšie