Denník N

Falošné bilbordy a staré fotky. Na webe sa o utečencoch šíria klamstvá

V internetových debatách o utečeneckej kríze v Európe a kvótach sa opakuje viacero hoaxov a mýtov. Súčasné problémy južných štátov majú ilustrovať aj niekoľko rokov staré fotky.

„Idú sem len mladí muži… Lákajú ich na bilbordy s nápismi, že v Európe môžu znásilňovať ženy… Chcú meniť naše vlajky…“ V internetových diskusiách sa objavujú mnohé argumenty, ktoré kritizujú nielen návrh kvót na rozdelenie utečencov, ale ich terčom sú moslimovia vo všeobecnosti.

Hoci je situácia v Európe pre nápor utečencov zložitá a na niektorých miestach skutočne dochádza aj ku konfliktom, ako to bolo napríklad vo franúczskom prístave Calais, platí, že nie každý príspevok na Facebooku je skutočne pravdivý.

Tu je výber niektorých hoaxov, ktoré sa v posledných týždňoch šíria medzi slovenskými diskutérmi.

Vo Fínsku smiete znásilňovať?

Bilbord s kresbou troch čiernych mužov znásilňujúcich bielu ženu údajne Afričanov nabáda, aby sa presťahovali do Fínska, lebo tam sa to smie robiť. „Utečenci môžu všetko, žiadneho nepotrestajú,“ dodáva text a vyzýva mužov, aby sa obrátili na fínske veľvyslanectvo.

Africký bilbord má hovoriť miestnym, že vo Fínsku môžu znásilňovať ženy. Išlo o podvrh.
Africký bilbord údajne miestnym hovorí, že vo Fínsku smú znásilňovať ženy. Skutočnosť bola iná.

Reklama je na prvý pohľad nezmyslom – už len preto, že útek do Európy sa nezačína kontaktom s veľvyslanectvom európskej krajiny v Afrike. Išlo o podvrh. Jeho autor vo Photoshope prerobil pôvodný africký bilbord, ktorý upozorňoval ženy, aby v prípade znásilnenia čo najskôr prišli na lekársku kliniku. Podobných edukatívnych bilbordov s témou znásilnenia sa v Afrike objavuje veľa.

Skutočný vizuál bilbordu.
Skutočný vizuál bilbordu.
Ďalšia reklama proti znásiňovaniu.
Ďalšia kampaň proti násiliu na ženách.

Upálenie kresťanov v Nigérii?

Niekoľkokrát bola vyvrátená aj fotka zhorených tiel, ktorá mala dokazovať upaľovanie kresťanov moslimami. „Tu prinášame to, čo vám žiadne masmédiá neprinesú,“ písalo sa v sprievodnom texte na webe. „Takto niekedy nedávno v Nigérii zaživa upálili svojich spoluobčanov vraj za to, že boli kresťania.“

Fotografia v skutočnosti zachytáva tragédiu z roku 2010 a neodohrala sa v Nigérii, ale pri dedine Sange v Konžskej demokratickej republike. Na ceste najprv havarovala a potom sa prevrátila cisterna s benzínom. Dedinčania sa snažili benzín nabrať pre seba, no cisterna vybuchla. Pri výbuchu zomrelo 230 ľudí a ďalšie desiatky sa zranili.

V Nigérii bežne dochádza k brutálnym útokom islamistických teroristov z hnutia Boko Haram. Ich obeťami nebývajú len kresťania, ale aj umiernení moslimovia.

Kde sú ženy a deti?

Veľmi často sa v internetových diskusiách spomína argument, že na lodiach cez Stredozemné more prichádzajú do Európy len mladí silní muži. Niekedy dokonca v kontexte, že je to dôkaz snahy o vytváranie armád islamistických bojovníkov na kontinente.

Už v minulosti bývalo bežné, že väčšiu časť migrantov tvorili muži. Cesta do Európy a poplatky prevádzačom sú veľké, a tak sa bežná rodina dokáže poskladať len na to, aby sa na útek vydal iba jeden jej člen. Medzinárodné humanitárne princípy následne hovoria, že ak sa mu podarí získať azyl, jeho rodina má právo prísť za ním.

No v prípade utečencov z vojnami postihnutých krajín neplatí ani toto. Pred bojmi a násilím utekajú úplne všetci, čo dokazujú zábery utečencov z Líbye či Sýrie. Ilustruje to napríklad fotogaléria zo záchrany tisícky líbyjských utečencov, ktorú zverejnil Daily Mail, alebo fotky zúfalých Sýrčanov, ktorí sa snažia prekonať plot z ostatnatých drôtov a tlak vodných diel na tureckých hraniciach.

Stará žena na úteku z Líbye. Foto - Daily Mail
Stará žena na úteku z Líbye. Foto – Daily Mail
Sýrčania na tureckých hraniciach. Foto - Unicef Italia
Sýrčania na tureckých hraniciach. Foto – Unicef Italia

Nepokoje v Paríži

Na ilustráciu súčasnej krízy sa neraz používajú zábery z nepokojov v európskych mestách z minulosti. Typickým príkladom je video, ktoré zverejnil aj internetový portál českej televíznej stanice Nova pod názvom „Utajené video: Toto nás čaká? Imigranti robia z Európy bojisko“.

https://youtu.be/2EdDUi7hR2I

Text zverejnili 8. júna a celý čas evokuje, akoby sa jednalo o aktuálne udalosti.

„Ľudia v celej Európe riešia v posledných dňoch a týždňoch zásadný problém s pribúdajúcimi ilegálnymi migrantmi z Afriky a Blízkeho východu. Sú v mnohých mestách a často sú s nimi veľké problémy, či už sa jedná o drobné krádeže, alebo rozsiahlejšie pouličné konflikty,“ píše web.

Video však nakrútili už pred rokom na propalestínskom pochode v Paríži, na ktorom demonštranti protestovali proti izraelskej politike v pásme Gazy.

Podobný prípad zaznamenal aj server omediach.com v súvislosti s fotkou dňa v českom časopise Reflex. Obrázok černocha na pláži bol starý deväť rokov.

Preč s krížom na švajčiarskej vlajke?

Ako dôkaz tlaku na islamizáciu Európy sa v posledných dňoch používa aj údajná snaha moslimov vo Švajčiarsku odstrániť z národnej vlajky biely kríž položený na červenom podklade.

Švajčiarska vlajka na švajčiarskej banke. Foto - TASR
Švajčiarska vlajka na švajčiarskej banke. Foto – TASR

Tento nápad sa skutočne objavil, no bolo to pred štyrmi rokmi. Neprišli s ním miestni moslimovia, ale aktivista a politik Ivica Petrušić, pôvodom kresťanský Chorvát.

Petrušić tvrdil, že kríž už nevyhovuje súčasnému multikultúrnemu charakteru Švajčiarska. Nápad sa nielen neujal, ale ešte sa od neho dištancovala aj Federácia moslimských organizácií vo Švajčiarsku.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie