Denník N

Pripravil stránku s akciami k Novembru: Podujatí je veľa a veľa ľudí nám aj píše, že nie je čo oslavovať

Foto - Denník N
Foto – Denník N

Aktivista Laco Oravec pripravil s Nadáciou Milana Šimečku stránku, kde si ľudia môžu nájsť akcie k výročiu 17. novembru, ktoré sa konajú v ich blízkosti. Na stránke je ich už vyše 300.

Na stránke neznaevolucia.sk zverejňujete akcie, ktoré budú k 30. výročiu Nežnej revolúcie na celom Slovensku. Dnes tam je vyše 300 podujatí. Čakali ste takýto vysoký počet?

Veľmi ma to prekvapilo. Keď sme ich začali zbierať, nemyslel som si, že ich bude málo, ale bol som prekvapený, že v toľkých, aj menších mestách chystajú podujatia. Veľa akcií je v Bratislave, ale aj v mestečkách a dedinách bez účasti „revolučných celebrít“ majú chuť a potrebu verejne sa stretnúť.

Prekvapila vás nejaká akcia alebo miesto, na ktorom sa chystá podujatie?

O mnohých menších obciach zrejme nevieme, ale na stránke máme napríklad akciu v jednej malej obci. Z mestského úradu vyzvali ľudí, aby priniesli dobové fotografie, a spravia si výstavu na miestnom úrade. To je mi veľmi sympatické. Peknú akciu pripravujú aj v Moravskom Svätom Jáne, kde sa bude robiť spomienka na pochod pri rieke Morava na hranici Česka, Slovenska a Rakúska. Tento pochod teraz idú rekonštruovať. Celkovo ma prekvapilo, čo všetko sa dá vymyslieť, keď si chcete pripomenúť historickú udalosť.

Laco Oravec. Foto – TASR

Na mnohých miestach budú koncerty či diskusie. Aké akcie sa ešte budú konať?

Napríklad sú to turistické pochody, ktoré nie sú spojené s konkrétnym miestom či historickým pochodom. Cyklokuchyňa v Bratislave bude mať jazdu slobody. Je zaujímavé, koľko škôl, najmä stredných, robí akcie, kde študenti pripravujú program.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Slovensko

Teraz najčítanejšie