Denník N

Šéf slovenského golfu: Málo ľudí si uvedomuje, že náš šport nie je drahší ako lyžovanie

Tomáš Stoklasa. Foto - archív T. S.
Tomáš Stoklasa. Foto – archív T. S.

S mýtom, že golf je len pre bohatých, bojujeme už dlho a postupne sa nám darí verejnosť presvedčiť, že je to šport pre všetkých, hovorí prezident Slovenskej golfovej asociácie Tomáš Stoklasa.

V rozhovore sa dočítate:

  • koľko peňazí budete potrebovať, ak chcete začať s golfom,
  • či sa ho dá naučiť hrať z videí z YouTubu,
  • prečo niekedy trénujú profesionáli až trinásť hodín denne a prečo zvyknú plávať,
  • kde je golf najpopulárnejší a koľko ihrísk je na Slovensku,
  • čo si myslí o footgolfe.

Tomáš Stoklasa (1976)

je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe a pôsobí v advokácii. Od novembra 2016 je prezidentom Slovenskej golfovej asociácie. Je spoluzakladateľom politickej strany #Sieť.

Aký je obraz golfu v spoločnosti?

Je mi ľúto, že golf vidno väčšinou iba v bulvárnych reláciách a vykresľuje sa ako šport bohatých pánov s cigarou v ruke, ktorí sa vozia na autíčku po golfovom ihrisku. Vždy ma to zamrzí – ako potom môžeme očakávať, že golf začnú hrávať štrnásťroční chlapci? Keď si ľudia v nejakom denníku prečítajú o bohatom podnikateľovi, ktorý zaplatí za golfové náčinie dvadsaťtisíc eur, už si nevedia predstaviť, že je možné kúpiť svojmu dieťaťu kompletnú výbavu za tristo eur v bazáre. Len málokto si potom uvedomí, že golf nie je o nič drahší ako lyžovanie. Tieto informácie sa nám však dlhodobo nedarí dostať do mienkotvorných médií. Roky sa tvrdo snažíme budovať dobrú povesť golfu, ale následne príde jeden nešťastný článok a polročná mravčia práca vyjde navnivoč.

Poďme teda od začiatku. Neplatí, že golf je šport pre bohatých?

Lifestylové relácie či filmy síce takýto dojem môžu vytvárať, no skutočnosť je iná. S týmto mýtom bojujeme už dlho a pomalými krokmi sa nám verejnosť darí presvedčiť, že golf je šport pre všetkých.

Ako tento mýtus vznikol?

Žiadne presvedčivé vysvetlenie neexistuje, súvisieť to bude zrejme práve s obrazom, ktorý vytvárajú médiá. Prezentujú ho skôr ako zábavu, miesto spoločenských stretnutí, a nie ako šport.

Koľko peňazí si mám nachystať, ak s ním chcem začať?

Základná golfová výbava sa dá zabezpečiť za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Rozpočet a dlh

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie