Denník N

Je ešte šanca na last minute opozičný blok? Hlasy za spájanie sa objavili už aj v SaS

Opoziční lídri na pódiu na proteste proti Gorile 18. októbra. Foto - FB Andreja Kisku
Opoziční lídri na pódiu na proteste proti Gorile 18. októbra. Foto – FB Andreja Kisku

Dva týždne do odovzdania kandidátok sa niektorí opoziční lídri stretávajú a skúšajú debatovať o predvolebnej koalícii. Sami ju však veľmi reálne nevidia.

Štrnásť dní zostáva opozičným lídrom, ktorí by chceli zabrániť hrozbe prepadnutia hlasov časti voličov, aby domysleli, dohodli a predstavili nejaký spoločný postup v parlamentných voľbách.

Kandidátky sa musia podľa zákona odovzdať do 1. decembra, čo je nedeľa, politici teda majú v kalendári zaškrtnutý 29. november.

Zdá sa vám to nereálne? Pravdou je, že ani opoziční politici už nedávajú veľké šance tomu, že by nekandidovali na piatich samostatných kandidátkach, ale že by sa PS/Spolu, Za ľudí, OĽaNO, SaS a KDH dohodli sa na nejakej forme predvolebnej koalície.

No niektorí sa – aj pod dojmom postupného spájania antisystému a politického extrémizmu – snažia aspoň vysondovať, čo je možné. Novinkou je, že napriek doterajším verejným vyhláseniam sa priaznivci spoločného postupu objavili aj v SaS. Hlasom za to, aby sa zvážila koalícia s inou stranou, je napríklad Lucia Ďuriš Nicholsonová.

No i keď aj tento týždeň prebehli debaty medzi ľuďmi z viacerých strán, k žiadnym konkrétnym rokovaniam o podobe spoločného postupu sa nedopracovali. Aké sú teda dnes pozície opozičných formácií?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

KDH

OĽaNO

Progresívne Slovensko

SaS

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie