Denník N

S VÚB budú vaše Vianoce nielen šťastné a veselé, ale aj bezpečné

Vianoce sú časom, ktorý by sme mali stráviť so svojimi najbližšími v pokoji. Najkrajšie sviatky roka nám môžu poriadne znepríjemniť obavy o peniaze.

Čoraz viac Slovákov totiž  využíva na nákup darčekov internetové obchody. Stačí, ak si zoberiete k srdcu rady odborníkov z VÚB banky a vaše Vianoce môžu byť naozaj šťastné a veselé.

Povedzme si na rovinu, výber tovaru v pohodlí domova, žiadne problémy s parkovaním pred nákupným centrom či tlačenice v obchodoch. Nákup vianočných darčekov cez e-shopy má množstvo výhod. Dôležité je myslieť na to, či je e-shop cez ktorý chcem nakupovať dôveryhodný.  Ak je totiž neseriózny, bude veľmi ťažké domôcť sa vrátenia peňazí. „Práve toto je dôvodom, prečo odporúčame platiť platobnou kartou, lebo len v tomto prípade môže banka reklamáciu riešiť za zákazníka. Ak e-shop platbu kartou neumožňuje, treba byť opatrnejší a radšej tovar kúpiť  inde, aby sme mali istotu, že neprídeme o peniaze,“ hovorí Marcela Králová z odboru platobných kariet VÚB banky.

Dôveryhodnosť webstránky

Prvý znakom, kedy by ste mali zbystriť pozornosť, že stránka nemusí byť dôveryhodná, je „obyčajná gramatika“. Nedôveryhodné stránky majú v textoch často množstvo gramatických chýb či preklepov. Okrem toho je dobré pozrieť sa, či sú na stránke kompletné údaje o prevádzkovateľovi. Varovaním by mali byť aj extrémne nízke ceny. Okrem toho by sme odporúčali prečítať si aj recenzie iných zákazníkov ešte pred nákupom.

Zabezpečená komunikácia

Komunikácia na dôveryhodnom e-shope by mala byť zabezpečená cez dobre známu skratku „https“ na začiatku webovej adresy. Dôveryhodnosť stránky si môžete pred nákupom jednoducho overiť napríklad na stránke www.scamadviser.com

Push notifikácie a limit na platby

Nastavenie push notifikácií je veľmi dôležité aj z toho dôvodu, že v prípade neoprávnených transakcií sa o nich hneď dozviete. Možnosť zablokovať kartu alebo dočasne deaktivovať kartu je pre klientov VÚB dostupné v Mobil bankingu aj v Internet bankingu. Kartu si tak môžete okamžite zablokovať. „Už dávnejšie sme zaviedli aj internetový limit, ktorý si môžu klienti meniť online cez Mobil banking, prípadne Internet banking. Klienti tak môžu mať internetový limit nastavený na nulu a len keď idú platiť na internete, nastavia si ho na dostatočnú výšku. Táto zmena je bezplatná,“ dodáva na záver Marcela Králová.

Viac info,  ale aj súťaž nájdete na www.bezpecnenakupy.sk

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie