Denník N

S rodeným Bratislavčanom a bez veľkých hviezd. Fínski futbalisti postúpili na prvý veľký turnaj

Fínski futbalisti v kvalifikácii. (Heikki Saukkomaa/AP Photo)
Fínski futbalisti v kvalifikácii. (Heikki Saukkomaa/AP Photo)

Poznáte nejakých úspešných fínskych športovcov? Ak áno, pravdepodobne to budú hokejisti, automobiloví pretekári, klasickí lyžiari, skokani na lyžiach alebo atléti. Ak vám doteraz unikali úspechy fínskej futbalovej reprezentácie, nie je to vaša chyba – v podstate žiadne nedosiahla.

Chcete pochopiť, ako sa cítili fanúšikovia fínskeho futbalu? Bolo to asi takto: všetky ostatné severské krajiny už niekoľkokrát postúpili na veľké turnaje a dokázal to dokonca aj maličký Island, ktorý hral na Eure aj na majstrovstvách sveta. Fínsky futbalový zväz pritom vznikol už v roku 1907 a členom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa stal o rok neskôr.

Fínski futbalisti sa však teraz postarali o najkrajší príbeh kvalifikácie o postup na Euro 2020. Víťazstvom 3:0 nad Lichtenštajnskom si zabezpečili prvý postup na veľký turnaj v histórii, na ktorý čakali vyše sto rokov. Podľa BBC ťahali sériu 32 neúspešných kvalifikácií.

Odišli z Bratislavy

Fínsky futbal vždy prichádzal o talenty na úkor populárnejšieho hokeja, ale Fíni niekoľko výborných hráčov mali. Jari Litmanen vyhral s Ajaxom Amsterdam Ligu majstrov, Sami Hyypiä to isté dokázal s Liverpoolom. Viacerí Fíni sa presadili v Anglicku.

„Každý očakával, že dostanú Fínsko na veľký turnaj, takže pre mnohých bolo prekvapením a možno sklamaním, že to nedokázali,“ povedal pre Reuters kapitán súčasného fínskeho tímu Tim Sparv.

V súčasnom fínskom tíme nie sú zďaleka také veľké hviezdy ako Litmanen či Hyypiä, najznámejším hráčom je útočník Teemu Pukki, ktorý hrá za Norwich – aktuálne najhorší klub Premier League. 29-ročný útočník sa vlani stal najlepším strelcom druhej najvyššej anglickej ligy Championship.

Brankárskou oporou je Lukáš Hradecký, ktorý chytá za nemecký Bayer Leverkusen aj v Lige majstrov. Slovensky zne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie