Denník N

High 5ive: Keep on rockinʼ in the free world, priatelia!

Obal platne Neila Younga - Freedom. Foto - Reprise
Obal platne Neila Younga – Freedom. Foto – Reprise

Kto sa má orientovať v tom množstve kultúrnej ponuky? Tu je osobný výber podujatí, vecí a počinov, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Tridsať rokov od Nežnej revolúcie je len raz. To si zaslúži monotematické vydanie High 5ive, nie? Čo všetko sa udialo v roku 1989? Čo vzplanulo, prinieslo názor a nádych zmeny? Osobný výber.

*

Vyzerá to ako náhoda, ale v októbri 1989 vyšiel album Neila Younga s názvom Freedom. A, akoby to nestačilo, sú na ňom dve verzie jeho slávnej skladby Rockinʼ in the Free World. Mnohí ju pravdepodobne zaregistrovali až v podaní Pearl Jam či v spoločnom hraní skupiny s Neilom Youngom. Veľká koncertná pecka.

Slogan skladby vznikol tak, že Young mal ísť v roku 1989 hrať do ZSSR, čo však nevyšlo. Kolega z kapely konštatoval, že teda musia „ostať hrať v slobodnom svete“. Vznikla nakoniec pieseň, ktorá nie je priamou oslavou slobody, ale skôr upozornením, že môže ísť o ilúziu. A to je aktuálne aj dnes. Mimochodom, pustite si tú platňu celú. Stojí za to.

*

1989! Týmto výkrikom sa začína skladba Fight the Power od hiphoperov Public Enemy. Keď si pozriete úplnú verziu videa, na úvod vás prevedie históriou černošského emancipačného hnutia. A skončí sa na koncerte skupiny, ktorý je zároveň demonštráciou. S transparentmi a zdvihnutými rukami. V roku 1989 sa protestovalo aj s pozlátenými zubami a v šiltovkách.

Hypnotický vzdor skladby sa ako súčasť soundtracku kongeniálne vplieta do filmu Do the Right Thing. (Videli ste? Pozrite!) Režisér Spike Lee vytvoril dusnú atmosféru rasových treníc v Brooklyne. Tie počas horúcich dní prekypia do násilia. Za zmienku stojí dobová reakcia na film: Čo keby sme namiesto boja proti niečomu bojovali za naše posilnenie?

*

Ešte jeden hudobný flashback. Štrnásteho novembra 1989, teda len tri dni pred spustením revolučných udalostí u nás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie