Denník N

Kisku oslobodilo v Afrike komando, PS/Spolu ponúka 50 eur za hlas. Politici sa učia žiť s hoaxmi

Nové strany sú najčastejším terčom dezinformácií. Foto N - Tomáš Benedikovič
Nové strany sú najčastejším terčom dezinformácií. Foto N – Tomáš Benedikovič

Andrej Kiska reaguje na fámy len vtedy, keď sa na ne začnú pýtať novinári alebo ich použije politický oponent. PS/Spolu sa rozhoduje aj podľa toho, koľko ľudí ich zdieľa na Facebooku.

Poslanca Ľuboša Blahu zo Smeru, Lukáša Machalu zo SNS a kotlebovský web Magazin1 minulý týždeň spojila jedna téma. Na Facebooku šírili príbeh, že niekto ponúka 50 eur za hlas pre PS/Spolu v parlamentných voľbách.

Pôvodcom informácie bol používateľ „Minko Pinko“, ktorý zverejnil snímku obrazovky údajnej konverzácie so ženou menom Natália. Tá mu poslala správu, že „zháňa ľudí“, ktorí budú ochotní voliť PS/Spolu za sumu 50 eur. A peniaze je vraj ochotná poslať vopred na bankový účet.

Neobjavil sa žiadny dôkaz o totožnosti tejto ženy ani o tom, že má niečo spoločné s dvojkoalíciou. Nič nenasvedčovalo, že konverzácia plná gramatických chýb, je myslená vážne.

Ponúkať cez Facebook peniaze za hlasy prevodom na účet, čo by znamenalo, že zostanú zachované všetky stopy zjavne nezákonného postupu, znie bizarne aj na pomery slovenskej politiky.

Napriek tomu príbeh šírili stovky až tisíce ľudí s tým, že môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Voľby 2020

Slovensko

Teraz najčítanejšie