Denník N

Novinárka pol roka písala falošné komentáre: Niektorí politici mali viac trolov ako skutočných diskutérov

Panna zo Żoliborza bol falošný profil poľskej novinárky. Reprofoto - N
Panna zo Żoliborza bol falošný profil poľskej novinárky. Reprofoto – N

Ľavicového poslanca sme dostali do parlamentu, predtým bol na internete nevýrazný, hovorí Katarzyna Pruszkiewiczová.

Poľská novinárka Katarzyna Pruszkiewiczová sa na pol roka zamestnala v PR spoločnosti Cat@Net, kde mala za úlohu cez falošné kontá na sociálnych sieťach ovplyvňovať verejnú mienku. Ona a jej kolegovia mali dokopy takmer dvesto účtov, ktoré sa tvárili ako súkromné.

Písali komentáre v prospech klientov, medzi ktorými boli (nepriamo) verejnoprávna televízia TVP,  ľavicový politik Andrzej Szejna či zbrojárska firma, ktorá vyrába stíhačky Eurofighter.

„Szejna mal viac reakcií od falošných diskutérov ako od skutočných,“ hovorí.

Čo bolo vašou prácou v spoločnosti Catt@Net?

Nemám rada túto otázku, pretože moja pozícia nebola jasná. Mala som dva falošné účty. Prvý som si vytvorila sama, druhý som dostala. Na prvom som mala propagovať pravicovú politiku, na druhom verejnoprávnu televíziu a kultúre veci. Nikdy som však nedostala špecifické zadanie. Mala som písať, čo som chcela, podľa charakteru môjho profilu. Nikdy mi nepovedali, čo mám písať, mali to byť moje nápady. Neskôr ma povýšili na projektovú manažérku.

Koľko followerov mali vaše falošné účty?

Mesačne som mala získať 500 followerov, to sa mi nepodarilo, doteraz mám len 396. Pre mňa bolo veľmi ťažké získať prvého followera, nevedela som, ako to robiť. Môj účet nebol taký významný. Nebola som efektívny trol.

A čo vaši kolegovia?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie