Denník N

Biela vrana Mária Sisáková: Prípady mŕtvych duší, ktoré na katastri „ožili“, nie sú vyšetrené

Mária Sisáková, ktorá vypátrala podozrivé prevody. Foto N – Andrej Bán
Mária Sisáková, ktorá vypátrala podozrivé prevody. Foto N – Andrej Bán

72-ročná dôchodkyňa z dedinky Zbudza prejavila občiansku statočnosť a odvahu, keď odkryla rozsiahle podvody s pozemkami na katastri v Michalovciach. Zadarmo pomáha susedom aj cudzím ľuďom, ak boli poškodení. Denník N písal o prípade v júni.

V nedeľu sa Mária Sisáková stala nositeľkou ocenenia Biela vrana spolu s Milanom Hudákom, Branislavom TvarožkomEduardom Marekom.

Čo ste si pomysleli, keď vám oznámili, že ste nominovaná na cenu Biela vrana?

Nič, nepoznala som ju. Keď mi zavolali z Bratislavy, vravím, že nejdem do ničoho. Bála som sa, že dcéra bude mať pre mňa problémy v práci. A keď opäť vyhrá Smer, bude to koniec sveta. Keď pozerám v televízii diskusie politikov, tak vinovatý je vždy len Denník N. To ako? – pýtam sa. To novinári zastrelili Kuciaka so snúbenicou? To novinári všetko pokradli? Ja to už nemôžem pozerať, Erika Tomáša už nemôžem ani vidieť.

O Bielej vrane ste teda nevedeli nič?

Iba meno Zuzana Wienk som poznala. Moja prvá reakcia bola, že nikam nejdem, ale chcem, aby sa ten prípad posunul niekam ďalej. Potom mi volali, že som tú cenu naozaj získala. A dostala som strach, čo tu budú smeráci vystrájať. Tlak mi stúpa. Syn a dcéra sú však na mňa hrdí.

Prípady dvoch príbuzných vašej susedy pani Minkaničovej, ktorí pred desiatkami rokov zomreli v Spojených štátoch a odrazu v roku 2010 záhadne u notárky „ožili“ a previedli pozemky na realitného makléra Slávka Jakubča a jeho príbuzných, sú už vyriešené?

Piatich advokátov sme v tej veci oslovili, že to je jasný podvod – nikto ju nechce zastupovať. Boja sa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Biela vrana

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie