Denník N

Regionálna vláda zamietla boj proti klimatickej zmene, o dve minúty ju v Benátkach zatopilo

Vysoká voda na námestí svätého Marka. Foto - TASR/AP
Vysoká voda na námestí svätého Marka. Foto – TASR/AP

Za vysokú vodu v Benátkach môže klimatická zmena aj nedokončený systém podvodných bariér Mojžiš, ktorý stavajú už 35 rokov.

Na vysokú vodu si Benátčania zvykli. Napokon, acqua alta, ako sa jej hovorí, im komplikuje život pravidelne od jesene do jari.

Keď hladina okolo známeho talianskeho mesta vystúpi, neodradí majiteľov kaviarní ani reštaurácií. Mnohé zostávajú otvorené, dovnútra si zamestnanci nanosia vrecia s pieskom, aby boli relatívne v suchu, a zákazníci si kávu môžu vypiť s nohami po členky vo vode.

Pre turistov je zas acqua alta nie veľmi pohodlným, ale určite netradičným spestrením výletu do Benátok. Mnohí s dáždnikom posedávajú na Námestí svätého Marka a v gumákoch sa fotia pred známymi kulisami.

Tento týždeň však vrecia s pieskom reštauráciám nepomohli a mnohí zahraniční návštevníci boli vôbec radi, keď sa z mesta dostali. Benátky totiž zažili najhoršie záplavy za posledných viac ako 50 rokov. Voda vystúpila až do výšky 187 centimetrov a zaplavila 80 percent mesta.

Zasiahla veľkú časť historického centra a ohrozila aj najslávnejšiu pamiatku, Baziliku svätého Marka. Tú zaplavilo šiestykrát, z toho však štvrtýkrát za posledných dvadsať rokov.

„Mesto je na kolenách,“ povedal podľa Deutsche Welle benátsky starosta Luigi Brugnaro s tým, že situácia je dramatická. Záplavy sú totiž najhoršie od roku 1966, keď hladina stúpla o 194 centimetrov.

Vláda vyhlásila výnimočný stav a pre mesto schválila 20-miliónovú pomoc. Ide pritom len o prvú časť, ktorú Benátky dostanú zo štátnej pokladnice. Škody v meste sa totiž odhadujú v stovkách miliónov eur.

Silné vetry a intenzívne dažde

Fenomén vysokej vody je často zamieňaný s tým, že talianske mesto sa pomaly potápa. Benátky, ktoré sú vybudované na viac ako sto ostrovoch uprostred lagúny, skutočne pomaly klesajú – približne o milimeter ročne. Vysokú vodu však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie