Denník N

Kočner na ďalšej nahrávke o tajnej dohode s Ficom: Ak budem mať pokoj, ty budeš premiér

Koláž - Denník N
Koláž – Denník N

Marian Kočner si nahral aj rozhovor s podnikateľom v IT Michalom Suchobom. Ten od neho prišiel pýtať peniaze za to, že finančná správa mu nebude kontrolovať dane. Kočner mu povedal, že nechce platiť veľa, lebo má všetko dohodnuté s Ficom a v minulosti pomohol aj mecenášovi Smeru Jurajovi Širokému.

„Michal Suchoba, nedeľa 20:30, parkovisko na Kolibe pred reštauráciou Koliba.“ Marian Kočner bol pri nahrávaní precízny. Nielenže si zrejme nahrával takmer všetko vrátane rozhovorov s vlastnými deťmi, niekedy si nahrávku zvykol aj označiť tým, že na úvod povedal, koho a kde ide nahrávať.

Tak to bolo aj v prípade rozhovoru, ktorý mal v nedeľu 6. septembra 2015 so Suchobom.

Kto je Michal Suchoba? Podnikateľ v IT, ktorého si novinári všimli, keď zrazu jeho firma Allexis začala zarábať milióny cez IT zákazky na finančnej správe. Suchoba je priateľ bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho a jeho zmluvy so štátom sú v utajenom režime.

Obaja tvrdia, že Suchobove zmluvy s finančnou správou nesúvisia s tým, že sú priatelia. Suchoba sám seba na svojom webe označuje ako podnikateľa, investora, manažéra, ktorý bol projektovým manažérom projektov v hodnote stoviek miliárd dolárov.

Michal Suchoba. Foto – Twitter

Za najúspešnejšie projekty označil obchodné informačné systémy pre Slovenskú a Českú sporiteľňu alebo systém Štátnej pokladnice Slovenska či Česka.

V septembrovú nedeľu na Kolibe pred štyrmi rokmi sa však s Kočnerom nestretával ako úspešný manažér. Vystupuje v úlohe sprostredkovateľa úplatkov alebo riešenia problémov, ktoré mal Kočner so svojimi daňami na finančnej správe.

Suchoba sa snaží Kočnerovi povedať, že to, že ukradol štátu 4,2 milióna eur, nie je len tak a z finančnej správy mu odkazujú, že ak chce mať pokoj, musí zaplatiť.

Čo na to Kočner? Nejaké všimné je ochotný zaplatiť, ale nie veľa, pretože on má všetko vybavené s vtedajším premiérom Robertom Ficom (Smer).

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Robert Fico

Slovensko

Teraz najčítanejšie