Denník N

Chorvátsko zaslúžene vyhralo nad Slovenskom, po vylúčení Maka zápas iba kontrolovalo

Chorvátsky gól na 1:1. Foto - TASR/Martin Baumann
Chorvátsky gól na 1:1. Foto – TASR/Martin Baumann

Slovenská reprezentácia v predposlednom vystúpení v rámci kvalifikačnej skupiny E podľa očakávaní prehrala s favorizovaným Chorvátskom, aktuálnym vicemajstrom sveta, 1:3 a postup na budúcoročné majstrovstvá Európy už nemá vo svojich rukách.

Zverenci Pavla Hapala síce viedli po prvom polčase 1:0, ale Chorváti sa aj vtedy po chybách v slovenskej defenzíve až príliš často dostávali do dobrých šancí, pri ktorých viackrát zachraňoval spoľahlivý brankár Martin Dúbravka.

Herný plán Slovenska sa zosypal v druhom polčase po vylúčení Róberta Maka po dvoch žltých kartách, podobne ako v závere minulej kvalifikácie na MS 2018 pri súboji so Škótskom.

Chorvátsko, ktoré malo hernú prevahu počas celého stretnutia (tá sa prejavila napríklad v celkovom 65-percentnom držaní lopty), odvtedy vývoj už len jednoducho kontrolovalo. Na začiatku Slovensko dokázalo kombinačnej hre odolávať, po červenej karte sa v početnej nevýhode už ťažko dostávalo k akémukoľvek napádaniu.

Tréner Chorvátska Zlatko Dalić po stretnutí povedal: „Po inkasovanom góle som sa neobával, v prvom polčase sme hrali dobre. Povedal som hráčom, že by sme nemali byť nervózni. Po našom prvom góle sme sa znovu narodili a potom to už bolo skutočné Chorvátsko. Krajinu sme opäť urobili šťastnou.“

Vzťah medzi futbalovou reprezentáciou a verejnosťou je v Chorvátsku tradične veľmi silný a chorvátski futbalisti aj proti Slovensku ukázali obrovskú mentálnu silu, vďaka ktorej sa napríklad na minuloročnom svetovom šampionáte dostali až do finále.

Hoci proti Slovensku im chýbala skúsená stopérska dvojica Dejan Lovren – Domagoj Vida a aj v poslednom čase sa v Barcelone trápiaci záložník Ivan Rakitić, Chorváti dokázali, že majú široký výber a oprávnene sú považovaní za jeden z najlepších národných tímov na kontinente. Dalić spravil výborné striedanie pri nasadení záložníka Josipa Brekala a celé mužstvo ako zvyčajne potiahol skvelý tvorca hry Luka Modrić, ktorý vyhral bitku o stred poľa s Marekom Hamšíkom.

Novinár Juraj Vrdoljak na Twitteri napísal, že Euro by malo byť posledným veľkým turnajom pre Modrića aj Rakitića, ktorí budú mať v čase turnaja 34, respektíve 32 rokov. „Bude sa ťažko zvykať na éru po nich,“ dodal. Chorvátsko doma vyhralo zaslúžene – malo trinásť striel na bránu v porovnaní s troma slovenskými – a s prehľadom si zabezpečilo postup na Euro z prvého miesta.

Problémové posty

Taktický plán Hapala vychádzal zo zabezpečenej defenzívy a rýchlych protiútokov ako v prípade všetkých zápasov proti papierovo silnejším súperom, ale už od začiatku duelu bolo jasné, že obrana nie je najistejšia. Chorváti sa v prvom polčase dostávali do zaujímavých šancí, viackrát po zaváhaní stopéra Denisa Vavra, partnera Milana Škriniara zo stredu obrany, ktorému v talianskom Laziu Rím chýba dostatočná zápasová prax.

Hapal bude možno pred posledným zápasom s Azerbajdžanom a aj v ďalších stretnutiach uvažovať o

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie