Denník N

O čom na spomienkovom zhromaždení hovorili Mistrík, Zajac, Vagač či Cifrová Ostrihoňová (+foto)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prečítajte si príhovory, ktoré odzneli na bratislavskom Námestí slobody počas zhromaždenia Za slušné Slovensko.

Príhovor študentskej osobnosti novembra ’89 Filipa Vagača

Dnes oslavujeme Nežnú revolúciu.

Hoci som bol súčasťou jednej z nich, veľmi na ne neverím. Iba Karol Marx si myslel, že zmena prichádza vďaka revolúciám. Zmenu si treba odmakať a vo väčšine prípadov trvá dlho a nie je ľahká.

To, čo zažívame za posledné týždne, je ťažké. Všetci sme tušili, že niečo nie je v poriadku, ale že to bude až také zlé, sme si nemysleli. Tej špiny je toľko, že v nás zabíja nádej. Ako uveriť tomu, že sa to ešte dá zmeniť? Kto má silu odolať tomuto náporu korupcie, beznádeje a rozpadu štátu? Kto vie priniesť svetlo do tejto tmy a ponúknuť cestu von z tohto marazmu?

Možností nie je veľa. Do volieb mame zopár týždňov a teraz je ten čas, kedy sa treba prestať hádať o to, kto na to má. Antisystém robí všetko pre to, aby systém padol. Tí, čo vyliezli z chlieva, sa sprchujú a voňavkujú, aby sme to necítili, nevideli a my sa nevieme dohodnúť skoro ani na najzákladnejších veciach.

Vieme takto ponúknuť nádej? Ukážme, že sme schopní sa dohodnúť. Že vieme vystúpiť z našich kruhov a zaužívaných rutín, kdekoľvek sme. A obzvlášť chcem poprosiť, aby tí politici,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Za slušné Slovensko

Slovensko

Teraz najčítanejšie