Denník N

Kotleba a podobná kategória ľudí rastie na neporiadku, ktorý tu je, hovorí laureát ocenenia Biela vrana Branislav Tvarožek

Foto - Miro Trimay
Foto – Miro Trimay

Ako študent tlačil letáky proti Hitlerovi, Tisovi a deportáciám a zatieral olejovou farbou hákové kríže, neskôr sprevádzal v Povstaní generálov Goliana a Viesta. Za jeho odboj ho uväznili ľudáci a neskôr aj komunisti. Odsedel si päť rokov v Jáchymove za to, že dal nocľah bratrancovi. Napriek tomu, čo prežil, hovorí najmä o ľudskej solidarite.

Branislav Tvarožek, ktorý v decembri bude mať 94 rokov, sa v nedeľu stal nositeľom ocenenia Biela vrana spolu s Máriou Sisákovou, Milanom HudákomEduardom Marekom.

Komunistický režim prenasledoval a v 50. rokoch aj uväznil veľkú časť vašej rodiny. Koľko jej členov sa v 50. rokoch vlastne dostalo do väzenia?

Priznám sa, že toto som nikdy nepočítal.

Zavretí ste však boli všetci traja bratia. Aký bol dôvod?

Najstarší brat Eduš, ktorý bol veľkým esperantistom, pracoval ako jeden zo šiestich redaktorov na veľkom náučnom slovníku. Ten bol už skoro celý hotový. A vtom zrazu prišla Štátna tajná bezpečnosť, všetkých šiestich zavreli. Na súde zaznelo, že bratovi sa odsúdenie na jeden a pol roka vzhľadom na jeho pôvod predlžuje na tri roky.

Juraja poslali do väzenia, keď znárodňovali otcov majetok na Loku a on bol proti. Odsedel si asi pol druha roka. Ja som bol súdený s bratrancom Živodarom v procese Tvarožek a spol., kde padli tri rozsudky smrti,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Biela vrana

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie