Denník N

Polc po zrušení cyklopretekov vinou extrémistov: To sa nedeje ani v brazílskych slumoch

Filip Polc počas podujatia Bratislava City Downhill. Foto – TASR
Filip Polc počas podujatia Bratislava City Downhill. Foto – TASR

Človek dá do toho maximum a takto sa to obráti, komentoval slovenský cyklista. Vandali v Bratislave napadli divákov a rozbili spodnú časť trate.

Prestížne podujatie horských cyklistov City Downhill World Tour v Bratislave v sobotu nespoznalo svojho víťaza. Dôvodom bol útok výtržníkov, ktorí v rámci demonštrácií extrémistov napadli okolitých divákov a zdemolovali spodnú časť trate smerujúcu z Bratislavského hradu na Rybné námestie.

Úradujúceho majstra sveta Filipa Polca, ktorý bol zároveň jedným z organizátorov pretekov, nepríjemný incident veľmi mrzí.

Maskovaní futbaloví chuligáni zaútočili na divákov počas finálovej jazdy Brazílčana Bernarda Cruza. Na miesto ihneď dorazili policajné zložky a ťažkoodenci, ktorí zasiahli proti skupine približne 300 osôb na nádvorí Bratislavského hradu. Organizátori museli preteky zrušiť.

Foto -  happycouple.sk.
Foto – happycouple.sk

Trať nestihli opraviť

„Človek sa pol roka snaží, maká na tom, stojí to veľa úsilia – a nakoniec to vyvrcholí niečím úplne iným. Nedá sa to opísať. Človek dá do toho maximum a takto sa to obráti. Neviem, nebudem to ani komentovať. Prešiel som brazílskymi favelami (chudobnými štvrťami, pozn. red.), kde sa ľudia zabíjajú pomaly na dennej báze, no funguje to tam celkovo v pohode – a toto sa stane u nás. Veľmi ma to štve,“ uviedol Polc.

Úradujúceho majstra sveta mrzelo, že preteky nemohli pokračovať. „Vandali rozbili spodnú časť trate, ktorú sme sa snažili opraviť, ale, bohužiaľ, z časového hľadiska sa nám to už nepodarilo,“ ozrejmil Polc.

V okamihu, keď výtržníci prerušili Cruzovu jazdu, boli v cieli len traja pretekári. Zatiaľ nie je známe, ako budú organizátori postupovať pri spracovaní výsledkov. „Preteky dokončené neboli – uvidíme, čo budeme robiť,“ dodal.

Polc mal zlé pocity už pred finálovými jazdami. „Ako sme sa vyvážali hore na štart na poslednú jazdu, tak sme videli na námestí pred Prezidentským palácom skupinu ľudí. Potom sa rozbehli do mesta. Neviem, asi si chceli pozrieť hrad. Určite mohlo byť všetko inak, som však rád, že sa nikomu nič nestalo. Dúfam, že naši partneri budú stáť pri nás a podarí sa to opäť, že aj počasie bude iné a celé to vypáli dvakrát lepšie. Teraz to bolo dvojnásobne horšie,“ dodal slovenský horský cyklista.

Foto -  happycouple.sk
Foto – happycouple.sk

Polc zatiaľ vedie

Druhý ročník Svetového pohára horských cyklistov v mestských zjazdoch odštartoval vo februári pretekmi v čílskom Valparaíse a pokračoval v brazílskom Santose. Na oboch podujatiach triumfoval Polc.

Seriál SP zakončia 24. októbra preteky v mexickom Taxcu.

V priebežnej klasifikácii sezóny má Polc na konte 50 bodov za dve víťazstvá, druhý Čech Tomáš Slavík má o desať menej. V Bratislave však neštartoval.

súažiaci súažiaci súažiaci slovenský pretekár Filip Polc

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie