Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O piatich spôsoboch, ako sa stať miliardárom, pričom ani jeden nesúvisí s voľnou súťažou

Prezident JPMorgan Chase Jamie Dimon. Foto - AP
Prezident JPMorgan Chase Jamie Dimon. Foto – AP

Niektorí americkí miliardári sú proti väčšiemu zdaneniu svojho majetku, ich argumenty neobstoja.

V USA už beží kampaň na prezidentské voľby, ktoré budú na jeseň budúceho roka, a relatívne veľkú šancu stať sa kandidátkou na prezidentku za demokratov má Elizabeth Warrenová, ktorá chce presadiť zvláštnu daň z bohatstva. Ihneď sa ozvali americkí miliardári s tým, že táto daň ohrozuje slobodu podnikania, spomalí hospodársky rast a že je neférová. Prezident banky JPMorgan Chase Jamie Dimon vyhlásil, že Warrenová chce trestať „úspešných ľudí“.

Bývalý americký minister vlády Billa Clintona Robert Reich však v denníku The Guardian Dimonovi odkazuje, že hovorí „sprostosti“. Existuje totiž len päť spôsobov, ako sa stať miliardárom, a žiaden z nich nemá nič spoločné s „úspechom v skutočne voľnej súťaži“.

Prvým spôsobom je zneužitie monopolu. Presne to urobil Jamie Dimon (osobné bohatstvo v hodnote 1,6 miliardy dolárov) a jeho banka, ktorá mala za normálnych okolností počas finančnej krízy v roku 2008 skrachovať, ale štát jej pomohol, lebo bola „príliš veľká, aby mohla padnúť“. Nebyť tejto štátnej pomoci, „Dimonov majetok by mal oveľa menšiu hodnotu ako súčasných 1,6 miliardy dolárov,“ píše Reich.

Aj šéf Amazonu Jeff Bezos, zdanlivý vzor zaslúženého úspechu, využíva monopol vďaka patentom schváleným vládou. „Keby vláda využívala protimonopolné zákony a nechránila Amazon cez schválené patenty, Bezosovo bohatstvo by bolo oveľa menšie,“ píše Reich.

Druhou cestou k „úspechu“ je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie