Denník N

Developer YIT: Je nemorálne, aby nájomné byty zaplatili ľudia, ktorí si kúpia susedné byty

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

To, že developeri zvyšujú ceny bytov, aby viac zarobili, lebo to aktuálne situácia na trhu dovoľuje, je mýtus. Nezarábajú viac, vraví generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko.

Denník N spúšťa sériu rozhovorov s bratislavskými developermi. Generálny riaditeľ YIT Slovakia Milan Murcko v rozhovore hovorí aj o tom,

  • či sa o 10 rokov bude dať v Bratislave ešte stavať;
  • prečo stavajú developeri malé byty;
  • či developeri začínajú stavať až vtedy, ak už majú istých nájomníkov;
  • ako rebrandovali Cvernovku na Pradiareň;
  • prečo odišli z projektu Istropolisu.

Hovorí sa, že najlepšie bytovky sú tie, kde si kupujú byty samotní developeri. Bývate v niektorom z projektov YIT?

Bývam v Senci, ale kúpil som si jeden byt v rámci YIT. Veľa kolegov si v našich projektoch kupuje byty.

Aj poviete, kde máte byt?

Na Páričkovej ulici, kde sme urobili rekonštrukciu bývalej ubytovne v rámci projektu ZWIRN.

V Bratislave sa momentálne stavia vo veľkom. Bude o 10 rokov v hlavnom meste ešte priestor na výstavbu alebo sa Bratislava bude musieť rozširovať do satelitov?

Ak si zoberieme hustotu zástavby a porovnáme ju s inými metropolami, napríklad s Viedňou, tak Bratislava ju má veľmi nízku. Je tu ešte veľa príležitostí stavať priamo v meste, čo je aj najlepšie riešenie problémov s dopravou. Je nezmysel stavať za Bratislavou a potom bojovať s dopravou. Nie je možné postaviť také široké ulice, ktoré by to zvládli.

Na ktoré lokality, mestské časti sa budú developeri zameriavať? Teraz sa prestavuje centrum mesta, vyrastá Downtown, veľa sa stavia napríklad v Ružinove.

Myslím, že to bude všade. Pôjde o rôzne takzvané brownfieldy, teda pozemky, ktoré nie sú využívané z rôznych dôvodov – územný plán ich napríklad definuje ako pozemky, kde má byť občianska vybavenosť. Za posledné roky sa však situácia v Bratislave vyvinula inak než v niektorých prípadoch navrhuje súčasný územný plán.

Napríklad cez ulicu bol postavený obchodný dom a je tam potrebných menej obchodných priestorov, ako definuje územný plán. A, naopak, lokalita by si vyžadovala viac bytov. Predpokladám teda, že časom sa pozemky pretransformujú na miesta, kde sa bude dať stavať to, čo obyvatelia Bratislavy najviac potrebujú.

Čím menej je dostupných pozemkov, tým sú drahšie a následne sú drahšie aj byty. Ak si dnes kúpite byt, cena pozemku v cene bytu tvorí asi 20 percent.

To je veľa.

Veľmi veľa. Nemyslím si však, že v Bratislave sa v budúcnosti nebude mať kde stavať. Samozrejme, sú rozvojové lokality na okraji mesta, napríklad v Petržalke alebo Bory, Triblavina, Čierna Voda, alebo Vajnory. V týchto lokalitách sa určite bude časom stavať,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Developeri v Bratislave

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie