Denník N

Povedzte, že ich rodina je na školení, kde má dobré jedlo. Tajný dokument opisuje čínske represie proti Ujgurom

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Milión ľudí drží čínsky režim v zadržiavacích táboroch. Uniknutý dokument opisuje, ako čínsky režim celú operáciu riadi.

Ako vysvetliť študentom, ktorí sa po semestri v lete vracajú domov a tešia sa na stretnutie so svojou rodinou, že ich príbuzní na ďalekom čínskom západe medzitým zmizli v zadržiavacích táboroch?

Odhaduje sa, že je v nich už viac ako milión ľudí.

„Postarajte sa o nich, len čo dorazia domov,“ zneli pokyny v tajnom dokumente, ktoré dostali lokálni predstavitelia z ústredia čínskej komunistickej strany. Tá ich tiež vyzvala, aby zaručili, že sklamaní študenti budú ticho a nebudú robiť problémy pre zmiznutie svojich príbuzných.

K unikátnemu dokumentu z vnútra čínskej komunistickej strany, ktorý podrobne popisuje pozadie rozsiahlych represií proti moslimskej menšine v západnej provincii Sin-ťiang, sa dostal americký denník New York Times.

Nebojte sa, je o nich dobre postarané

V byrokratickom sprievodcovi represiami proti etnickým menšinám je okrem iného detailne opísané, ako majú reagovať na nepríjemné otázky od mladých študentov. Prvou je spravidla tá základná: Kde je moja rodina?

A odporúčaná odpoveď?

„Sú na školení vo vládnom zariadení,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie