Denník N

Ladislav Borbély: Mak urobil z divákov idiotov, uráža ma, keď hráči nie sú schopní sebareflexie

Hlavný rozhodca ukazuje červenú kartu Róbertovi Makovi. Foto: TASR - Martin Baumann
Hlavný rozhodca ukazuje červenú kartu Róbertovi Makovi. Foto: TASR – Martin Baumann

„Športová verejnosť by mala viac vychádzať z reality slovenského futbalu, ktorá je niekde na rozhraní kvalifikovania a nekvalifikovania sa na veľký turnaj. Ak sa vytvorí symbióza z dobrej formy väčšiny hráčov, ktorí sú k dispozícii, potom je šanca postúpiť,“ hovorí futbalový odborník Ladislav Borbély.

Slovenskí futbalisti potrebujú na postup okrem víťazstva nad Azerbajdžanom aj remízu Walesu s Maďarskom. Aké sú podľa vás šance, že sa to stane? 

Problém spočíva už v tom, že všetky situácie odkázanosti na pomoc iných nie sú výhodné. Myslím si, že je to nereálne a o niečom to aj vypovedá. Povedal by som, že ak si nevieme sami vybojovať postup na majstrovstvá Európy, ani si ho nezaslúžime. Ak máme byť odkázaní na výsledok Walesanov a Maďarov, nie je to dobrá správa pre slovenský futbal.

Prečo sa Slovákom nepodarilo uspieť v Chorvátsku, aj keď mali zápas dobre rozohraný a po polčase vyhrávali? 

Vychádzajúc z nastavenia chorvátskeho mužstva, v ktorom bola celá obrana postavená nanovo, sme do nej potrebovali búšiť. Zrejme sme mali postaviť herný koncept, v rámci ktorého by sme produkovali veľa štandardných situácií, na ktoré je chorvátska obrana citlivá aj v optimálnom zložení.

Zvolili sme spôsob hry z hlbokého bloku, ktorý vytvoril ilúziu, že nám zápas vychádza a hráme dobre. Ilúzia vznikla vzhľadom na polčasový výsledok, ale reálne sme urobili obrovské množstvo pozičných chýb. Nemali sme vyriešené vertikálne krídelné priestory, odkiaľ prichádzali nebezpečné chorvátske centre, na ktoré sme v strede obrany veľmi zle reagovali.

Možno len nepohotovosť chorvátskych útočníkov spôsobila, že sa tieto situácie neskončili gólmi. Vznikol dojem, že hráme rozumne, ale v skutočnosti sme robili veľké chyby.

Navyše, na súperovej polovici sme sa objavovali sporadicky. Rezultovali z toho dve šance. Prvú premenil po práci Stana Lobotku fantastickým riešením z ťažkej pozície Boženík. Druhú šancu mal Pekarík, ktorý by ju pri väčšej hernej praxi možno premenil a bol by to iný zápas.

Treba však povedať, že z prvého polčasu sme hrali iba päť minút futbal, s ktorým sme mohli byť výsledkovo úspešní. Z môjho pohľadu výkonnostný nadštandard splnili Martin Dúbravka a Stano Lobotka, ktorý bol jedným z najlepších hráčov na ihrisku. Miestami sa im približoval benjamín Róbert Boženík.

Luka Modrič a Stanislav Lobotka po zápase Chorvátsko – Slovensko. Foto: TASR – Martin Baumann

Ako ste vnímali vylúčenie Róberta Maka, ktorý po druhý raz oslabil mužstvo v dôležitom kvalifikačnom stretnutí?

Tento moment je trochu symptomatický, najmä pre slovenských futbalistov po zápase. Keď som počul vyjadrenia Roba Maka, bol som veľmi rozčarovaný, ako je možné, že hráč, ktorý sa herne stupídne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie