Denník N

Šéf ľadových medveďov: Otužovaním ochorie málokto, studenú sprchu by som nepreceňoval

Otužilci zo Slovenska sa stretli pri priehrade vo Veľkých Uherciach v okrese Partizánske. Ilustračné foto - TASR
Otužilci zo Slovenska sa stretli pri priehrade vo Veľkých Uherciach v okrese Partizánske. Ilustračné foto – TASR

Hovorí sa, že je schopné nahradiť vitamínové doplnky a je najlepšou prevenciou infekčných chorôb. Otužovanie sa teší veľkej obľube aj na Slovensku. „Vyskúšajte po saune vydržať v ochladzovacej kadi v pokojovom stave päť a viac minút. Je to dobrý psychologický test, ktorý vám ukáže, na čom ste,“ hovorí Peter Kleinert, predseda občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede.

V článku sa dočítate:

  • či sa treba po otužovaní hneď zahriať,
  • prečo nie je vhodné chodiť do ľadovej vody s rukavicami,
  • prečo môžu byť preceňované ľadové sprchy,
  • či je nutné chodiť celý rok v krátkych rukávoch.

Keď sme sa prvýkrát rozprávali, posťažovali ste sa mi, že sa vás všetci pýtajú na film Baba z ľadu. 

Film predstavil len športové otužovanie, ktoré je tak trochu v rozpore so zásadami otužovania samotného. Súťaživosť vedie k prekonávaniu sa až za hranicu únosnosti, čo zachytila aj Baba z ľadu. Ak siahne na svoje dno napríklad atlét pri behu, prinajmenšom sa poriadne zadýcha, no pri otužovaní môže nastať kolaps z nadmerného podchladenia. Telo by sme mali vystavovať chladu len do miery, na ktorú je pripravené. Otužovanie by nám malo prinášať v prvom rade príjemné pocity z toho, že pre svoje telo robíme niečo užitočné. Po plávaní v chladnej vode sa začínajú vyplavovať hormóny šťastia, čo vidno aj v kolektíve. Otužovanie má teda pozitívny vplyv nie iba na telo, ale aj na našu dušu.

Prečo sa otužujete vy?

Je to skvelý nástroj na zlepšenie imunitného systému. Otužovanie je však aj o spoločenskom rozmere, spoznal som vďaka nemu mnoho skvelých ľudí. Najdôležitejší je práve kolektív, ak mám dať nováčikom jednu radu, nikdy neotužujte sami.

Prečo?

Má to niekoľko dôvodov. Po boku iných ľudí sa jednoduchšie prekonávajú výzvy, ale pri plávaní na otvorenej vode sa tiež môže čokoľvek prihodiť. Kolektív vám vie poradiť, ako s otužovaním začať, aká dávka je pre vás prijateľná, a vie v prípade núdze pomôcť.

Ako by som mal s otužovaním začať?

Najlepšie je neprestať po lete plávať. Keď zvyknete chodiť počas letných mesiacov plávať do rieky alebo jazera, pokračujte v tom aj na jeseň a snažte sa vydržať čo najdlhšie až do Vianoc. Samozrejme, pobyt vo vode skracujte úmerne klesajúcej teplote vody.

Až aká studená môže byť voda, v ktorej plávate?

Ja osobne plávam najradšej v Dunaji, ktorý dosahuje v zime teplotu na úrovni asi dvoch stupňov, ale v niektorých rokoch to bolo dokonca veľmi blízko nule. Morská voda s vyššou salinitou môže mať až mínus dva stupne. Zdôrazňujem, že pri nízkych teplotách je veľmi dôležité sledovať dĺžku pobytu vo vode.

Skúste nám to priblížiť.

Čas v ľadovej vode je dôležitý, pretože telo by sa mohlo vystaviť zdravotnému riziku. Na určenie dĺžky času, pri ktorej je pobyt vo vode bezpečný, máme pre začiatočníkov jednoduchú pomôcku: koľko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Plávanie a otužovanie

Radíme športovcom

Rozhovory

Šport a pohyb, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie