Denník N

Americký raper chce dôkaz, že jeho dcéra je ešte panna. Niekde to o svojich občiankach chce vedieť aj štát

Afgánske ženy čakajú pred návštevou miestnej kliniky. Ilustračné foto – AP
Afgánske ženy čakajú pred návštevou miestnej kliniky. Ilustračné foto – AP

V niektorých spoločenstvách ide glorifikácia panenstva ešte hlbšie a jeho „neexistencia“, dokonca aj keby bola dôsledkom znásilnenia, môže mať pre ženu smrteľné následky.

Mohol to byť len príklad totálneho zlyhania chochmesu, taktu, úlohy otca. Mohla by to byť zahanbujúca situácia, keď človek rýchlejšie hovorí ako rozmýšľa. Lenže poznámky amerického rapera T.I. o tom, ako so svojou osemnásťročnou dcérou chodí na gynekologické prehliadky, kde si žiada potvrdenie, že je ešte panna, sú nebezpečné. Podporujú niekoľko nevedeckých mýtov, o ktoré by už moderný človek nemal ani zavadiť a nieto ich ešte rozširovať.

To, že takmer pred celým svetom znemožnená spevákova dcéra si zrušila kontá na sociálnych sieťach a prerušila tam aj kontakty so svojím otcom a s ďalšími príbuznými, so zámerom celý škandál už neživiť, je asi najrozumnejšie, čo mohla urobiť. Diskusii, ktorá nastala v médiách, však už nemohla zabrániť.

A hoci jej to musí byť vrcholne nepríjemné, ukázalo sa, že je potrebná.

Čo si pod tým predstavujete?

Panenstvo ako akási „hodnota“, ktorá má hlavne v prípade ženy dokazovať jej „čistotu“, nevinnosť a dobrú morálku, je silno kontroverzný koncept. Už len preto, že existencia neporušenej panenskej blany vôbec nemusí znamenať, že žena je zo sexuálneho hľadiska „tabula rasa“ a že napríklad už nemala viacero partnerov, s ktorými sa jednoducho vyhýbala vaginálnemu sexu – čiže pannou (ak si pod tým predstavíme sexuálne nedotknutú ženu či odkladajúcu sex do manželstva) by bola len formálne.

Na druhej strane sú zase dievčatá a ženy, ktorým sa panenská blana pretrhla pri športe: pannami zase formálne nie sú, hoci napríklad nemajú žiadnu sexuálnu skúsenosť.

Ak panenská blana teda nie je spoľahlivým indikátorom „nevinnosti“ ženy, prečo sa okolo panenstva robí také haló?

Kultúrne sa „strata panenstva“– a mnohé ženy to pociťujú aj na osobnej úrovni – považuje za istý míľnik v živote a okolo tohto aktu je stále akýsi „iniciačný opar“, čo dokazuje aj literatúra, filmy či intímnejšie rozhovory „medzi nami dievčatami“.

To však neznamená, že by sa panenstvu mal prikladať väčší význam, ako má.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie