Denník N

Desať rokov po umučení mladého ruského právnika podporuje Magnitského zákon aj Slovensko

Sergej Magnitskij zomrel ako 37-ročný v ruskom väzení. Európsky súd pre ľudské práva potvrdil, že jeho práva boli porušené. Foto - TASR/AP
Sergej Magnitskij zomrel ako 37-ročný v ruskom väzení. Európsky súd pre ľudské práva potvrdil, že jeho práva boli porušené. Foto – TASR/AP

Zo sankcií inšpirovaných smrťou Sergeja Magnitského sa stáva globálny nástroj proti najväčším zločincom.

Aktualizované o stanovisko českej diplomacie 20. novembra.

Desať rokov po jeho krutej smrti v ruskom väzení zvažuje Európska únia prijatie globálnych sankcií proti tým, čo najviac porušujú ľudské práva. Hovorí sa im Magnitského zákon podľa obete Putinovho režimu.

Slovenská diplomacia túto iniciatívu podporuje a pridalo sa aj české ministerstvo zahraničných vecí.

Sergej Magnitskij mal imidž jedného z najlepších právnikov v Rusku. „O ruskom daňovom systéme mal doslova encyklopedické znalosti,“ spomína britsko-americký podnikateľ a niekdajší najväčší investor v Rusku Bill Browder na moment, keď zamestnal tohto 35-ročného právnika.

„Spomínam si naňho ako na čestného a najkompetentnejšieho človeka, akého som kedy stretol,“ povedal Browder dávnejšie v rozhovore pre Denník N.

Vo firme, kde predtým mladý právnik pracoval, sa hovorilo, že odkedy nastúpil, neprehral jediný spor. Stalo sa mu však osudné, keď upozornil na tunelovanie štátnych peňazí, masívne podvody štátnych úradníkov a ich prepojenie na organizovaný zločin.

V prípade, kde išlo o vytunelovanie vyše 200 miliónov dolárov, dokonca svedčil. Neobvinili však podozrivých, ale zatkli Sergeja Magnitského.

„Predstavte si, máte mladého odvážneho muža, ktorý je zároveň ruským patriotom. Odhalí masívny finančný zločin proti svojej krajine. A namiesto toho, aby odsúdili tých zločincov, potrestali ho, zatkli a umučili. Jeho smrť bola osobne Putinova záležitosť a tí, čo ju spáchali, dostali ocenenie,“ hovorí Browder.

Bez teplej vody a lekárskej pomoci

„V mojej cele netečie teplá voda, hoci tu majú také vybavenie. Moje sťažnosti viedli len k zhoršeniu mojich podmienok,“ napísal v liste z väzenia.

Držali ho v cele veľkej zhruba tri štvorcové metre. Namiesto toalety mal len dieru v zemi jeden meter od postele. Občas jeho celu zatopilo, pretože nefungovala kanalizácia. Sprchovať sa mohol raz do týždňa. Kým sa k nemu dostal list, trvalo to 15 až 30 dní. Nedovolili mu televíziu ani rádio, noviny len niekoľko mesiacov staré.

„Nedali mi žiadnu lekársku pomoc, napriek môjmu ochoreniu,“ napísal Magnitskij.

Zomrel v noci 16. novembra pred desiatimi rokmi následkom mučenia v ruskom väzení, kam sa dostal pre umelo vykonštruovaný proces a kde sa mu za 11 mesiacov radikálne zhoršil zdravotný stav. Mal vtedy 37 rokov.

V to ráno 17. novembra 2009, tak ako každý týždeň, mu do väznice Butyrka doniesla jeho mama balíček s jedlom a liekmi. Všetko šlo pomaly. Po dlhom čakaní jej povedali, že jej syna previezli do Matrosskej Tiššiny. Myslela si, že je to nemocnica, lebo keď

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Slovensko

Teraz najčítanejšie