Denník N

Ako sa na výročí Nežnej priživili Pellegrini a Danko

Foto - TASR
Foto – TASR

Ani v roku 1989 sa jednota nevzťahovala na každého, nešlo o jednotu utláčaných a utláčateľov, zlodejov a okrádaných, páchateľov a obetí.

Výročie začiatku Nežnej revolúcie prinieslo v Česku aj na Slovensku množstvo osláv. V Česku sa tradične oslavovalo viac a možno aj úprimnejšie. V každom prípade zaznievalo menej skeptických hlasov a pokusov význam novembra 1989 relativizovať či naopak lakovať na ružovo prednovembrový režim a niektorých jeho predstaviteľov, napríklad básnika a funkcionára Miroslava Válka.

Väčšia zdržanlivosť na Slovensku však zodpovedala rozdielom vo verejnej mienke a stave historickej pamäti. November sa u nás hodnotí skeptickejšie a prednovembrový režim pozitívnejšie ako u západných susedov.

Podľa prieskumu sociologických ústavov slovenskej a českej akadémie vied, Inštitútu pre verejné otázky a agentúry Focus, ktorý sa uskutočnil v septembri tohto roku, je síce Nežná revolúcia občanmi Slovenska hodnotená prevažne pozitívne (kladne 56 % respondentov, ambivalentne 29 % a záporne 12 %), hodnotenie Novembra však výrazne zaostáva nielen za hodnotením SNP (71 % kladných hlasov), ale aj vzniku samostatnej Slovenskej republiky (64 %). Česi hodnotia november 1989 dlhodobo priaznivejšie, počet kladných hodnotení tam v tomto roku dosiahol 66 %.

Občania Slovenska hodnotia výrazne lepšie aj prednovembrový politický systém. Za veľmi či skôr dobrý ho považuje 27 % obyvateľov Slovenska, v Česku je to iba 13 %. Ekonomický systém pred Novembrom hodnotí pozitívne až 39 % opýtaných na Slovensku, v Česku je aj toto číslo výrazne nižšie, iba 25 % percent.

V Česku aspoň nejaký výsledok

Na odlišných výsledkoch sa, samozrejme, zásadne podpísalo aj to, že dôsledky ponovembrovej ekonomickej transformácie boli vo vyspelejšom Česku menej tvrdé ako na Slovensku. Za lepší stav historického povedomia v Česku však aspoň čiastočne môže i to, že vzťah k minulosti tam za posledných tridsať rokov nezažil také premety ako na Slovensku za vlád Vladimíra Mečiara a Roberta Fica.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

17. november

Andrej Danko

Peter Pellegrini

Komentáre

Teraz najčítanejšie