Denník N

Traumatický film premietli desaťtisícom školákov, odborníci protestujú, filmár Miro Drobný ich nazýva sektármi

Až tretina školákov videla podľa detských psychiatrov nevhodný film, ktorý môže spôsobovať traumy. Ministerstvo školstva sa dištancuje od snímky Kto je ďalší? a od použitia svojho loga. Režisér Miro Drobný za protestom vidí sektárov a konšpirátorov.

Od začiatku školského roku prišlo tvorcom výchovného filmu o kyberšikane a nástrahách internetu vyše 1200 ďakovných reakcií.

Prichádzali od tínedžerov a učiteľov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Tam všade sa premietala snímka Kto je ďalší?.

Neboli to všetko len spontánne reakcie. Školákov na ďakovanie motivovala súťaž a návodné otázky, napríklad takáto: „Aké je to dívať sa na sebapoškodzovanie na plátne, keď si to sama zažila?“ Na konkrétnu otázku prišla tvorcom odpoveď od anonymnej školáčky:

„Bol to zvláštny pocit. Taká tá beznádej a hnev. Že som aj ja, aj keď malým kúskom prispela k niečomu takému zlému. Opäť sa mi vynorili tie zlé chvíle môjho života a preplakané noci. Aj keď som vedela, že riešenie existuje (predsa len pár ľudí tie jazvy videlo), no aj tak som s tým nič neurobila. Vtedy som si uvedomila asi najviac, že kľúčom k lepšiemu životu je rozprávať sa…“

Režisér filmu Miro Drobný túto reakciu uvádza na Facebooku ako dôkaz, že film v rámci prevencie otvára tabuizované témy šikany a sebapoškodzovania mladistvých.

Ak vám tento spôsob rozprávania o psychickom probléme pripomína účastné otázky Vila Rozborila z bulvárnej šou Modré z neba, asi budete súhlasiť s časťou odbornej verejnosti, ktorá s použitím vedeckého jazyka hovorí o ukážkovom prípade retraumatizácie. Tak sa nazýva necitlivé neodborné otváranie traumy, ktoré môže u citlivých detí problém zhoršovať.

Petíciu za preskúmanie vhodnosti filmu Kto je ďalší? pre školy doteraz podpísalo vyše tisícpäťsto ľudí, medzi nimi 134 psychológov, psychiatrov a psychoterapeutov. Nechýbajú mená Petra Breiera z Ligy pre duševné zdravie a odborníkov z internetovej poradne pre tínedžerov IPčko.sk.

Petícia reaguje na množiace sa sťažnosti učiteľov a rodičov detí po školských projekciách. Film sa premieta školákom od dvanástich rokov. Podľa autorov petície je pre túto vekovú kategóriu nevhodný, niektoré z detí emotívnu snímku nezvládli a potrebovali odbornú pomoc.

Pretože sa nemali na koho s negatívnou skúsenosťou obrátiť (tvrdia, že na facebookovej stránke filmu administrátor ich komentáre mazal), rozhodli sa obrátiť na ministerstvo školstva s viacbodovou výzvou.

Selfie na mrakodrape

Kto je ďalší? je poviedkový film. Každá z jeho troch častí varuje pred iným typom nebezpečenstva na internete. V prvom príbehu dievča (rapperka Aless) na výchovnom koncerte priznáva skúsenosti s kyberšikanou. V druhej časti sú dokumentárnou formou zachytení skutoční ruskí rooftopperi (lezci na výškové budovy), ako sa kvôli selfie štverajú na mrakodrapy. Tretia poviedka je príbehom dievčiny, ktorá skočí z okna, lebo je vydieraná sexuálnym predátorom na internete.

Fakt, že snímka poukazuje na dôležité témy, podľa jej odporcov nevyváži spracovanie, v ktorom sa atraktívnosť bije s výchovným účinkom.

Psychiater Peter Breier z Ligy pre duševné zdravie priznáva filmu dobrý úmysel, ale dodáva: „Jeho spracovanie je z pohľadu duševného zdravia neprofesionálne, ide proti všetkým zásadám, ako by sa mala robiť prevencia duševných porúch a prevencia samovrážd. Celkovo považujem film za škodlivý a nevhodný na premietanie pre deti, hlavne bez následnej okamžitej diskusie s odborníkmi.“

Za „škodlivý v spôsobe prezentovania informácii o negatívnych javoch“ považuje film Mira Drobného aj Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie.

„Dej filmu nediferencuje hranicu normálneho správania od rizikového, čo nevedie mladého človeka k scitlivovaniu na problémové správanie, ale skôr k jeho prijatiu za normu,“ píše v stanovisku.

Odborníkom toho na filme prekáža viac. Tvrdia, že svojou atraktívnosťou a senzačnostou vyvoláva silné emócie, s ktorými však ďalej nepracuje. Že nie po každom premietaní nasleduje diskusia s psychológom. Že najmä školáci z nižších ročníkov tak nemusia vedieť emócie spracovať. Ohrození sú podľa nich najmä tí, čo traumu majú a uvažovali o samovražde. Chýba im východisko z beznádeje v príbehu o samovražde a ako problematické vidia aj atraktívne podanie nebezpečných aktivít, ktoré môže pôsobiť ako návodné.

Kontakt na detskú linku dôvery je zaradený až na konci titulkov po všetkých tvorcoch a sponzoroch. Iniciátori petície upozorňujú, že film nemá odborného garanta z oblasti psychológie a pedopsychiatrie.

Peter Pellegrini s režisérom Mirom Drobným na premiére filmu

Najúspešnejší školský film

Ako je možné, že sa táto istá snímka podľa vlastných PR materiálov stala „najúspešnejším školským filmom na Slovensku“, ktorý doteraz videlo 30-tisíc školákov od dvanásť rokov, do výchovnej akcie sa zapojilo 350 škôl, 110 kín a projekcie v tejto chvíli stále pokračujú?

Celá kauza má viacero rozmerov. Len ťažko obviňovať riaditeľov jednotlivých škôl, že s premietaním súhlasili. Film mal na slovenské pomery bezprecedentnú reklamnú kampaň a mediálne pokrytie. Na plagátoch, v upútavkách a traileri požíval logo ministerstva školstva.

Slávnostnej premiéry v auguste sa zúčastnili štátni tajomníci viacerých ministerstiev a premiér Peter Pellegrini. Ten

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie