Denník N

S minimom peňazí dosahujú skvelé výsledky s Rómami. Dostali cenu Lúč z tmy

Janette Knapeková a Adrián Berky. Foto - Karol Sudor
Janette Knapeková a Adrián Berky. Foto – Karol Sudor

Adrián Berky a Janette Knapeková s médiami hovoriť nechcú, nestoja o verejné pochvaly. Vo Veľkom Krtíši spravovali 11 problémových bytoviek a ukázali, že správnym prístupom sa dá dosiahnuť aj to, čo iní spochybňujú.

Najprv sa vráťme do Veľkého Krtíša do obdobia pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Bolo to takto:

Mesto vlastnilo jedenásť nevábne vyzerajúcich bytoviek, v ktorých žilo obrovské množstvo Rómov. Spolu ide o 144 bytov. Väčšina nájomníkov za služby neplatila, dlhy prudko stúpali, súčasťou koloritu boli nočné zábavy, hluk, kriminalita, drogy, neporiadok.

Mesto v roku 2008 bytovky predalo. Nový vlastník, investor ich odkúpil aj s dlhmi nájomníkov. Získal tak moc rozhodnúť, čo s bytmi urobí. Ich obyvateľom hrozí to najhoršie – môžu prísť o strechu nad hlavou.

Mesto si na stretnutie zavolalo investora, miestne bytové správcovské spoločnosti a dvoch mladých ľudí. Janette Knapeková aj Adrián Berky mali čosi po tridsiatke, pričom od roku 2001, keď v meste založili Komunitné centrum menšín, pomáhali tým, čo už po revolúcii nedokázali naskočiť na vlak a skončili na periférii spoločnosti.

Keď na stretnutí zaznela otázka, kto chce spomínané bytovky spravovať, všetci sa zdvihli. Ostali len oni dvaja. Po dlhom premýšľaní položili hlavu na klát a správu 144 bytov vzali pod seba.

Stanovili si však podmienky – nebudú sa meniť ceny nájomného, staré dlhy sa nebudú penalizovať a nebudú sa uskutočňovať ani exekúcie.

Že je to dobrý nápad, ešte museli presvedčiť aj nového vlastníka bytoviek. Ten nakoniec pristal a začal sa písať veľký príbeh.

Strih, Veľký Krtíš v roku 2019

Jedenásť bytoviek stále stojí a stále im chýba aj nová fasáda. Byty však už vlastnia samotní Rómovia, na odkúpenie čakajú posledné štyri rodiny. Dlhy klesajú.

Vchody majú opravené dvere aj okná, spoločné priestory sú vymaľované, svieti sa v nich, opravené sú pivnice aj strechy, vymenená je viac ako polovica komínov, na všetkých sa niekoľkokrát ročne vykonávajú revízie. V okolí bytoviek nie je neporiadok, kriminalita ani drogy, naopak, obyvatelia si tam vysadili stromčeky.

Ak aj niekto niečo vyvedie, prípadne ruší nočný pokoj, obyvatelia volajú políciu, prípadne si problémy vyriešia sami. Chcú sa vyspať, väčšina z mužov ide ráno do práce. Takto to funguje už takmer desať rokov. Vnútri žijú tí istí obyvatelia. Tri bytovky si už dokonca Rómovia spravujú sami. Ako je to možné?

Zázraky s minimálnym rozpočtom

Vychádzam na tretie poschodie mestského úradu vo Veľkom Krtíši. Potom mám zabočiť doľava. Tam niekde sa má nachádzať prenajatá kancelária. Hľadám v nej dvoch ľudí, ktorí rozhovory pre médiá vehementne odmietajú. Netúžia byť známi.

Ak si však niekto zaslúži verejné ocenenie a dávanie za vzor iným, tak sú to oni. Hoci to môže znieť pateticky, dôvod je prostý – s minimálnymi peniazmi dokazujú zázraky. Na vyššie spomínané výsledky im v danom čase stačili rozpočty, ktoré nepresiahli tritisíc eur ročne. Nepotrebovali eurofondy ani nezmyselné a predražené projekty, ktorých výsledky nikdy nik nevidel.

Janette Knapeková má 45 rokov, Adrián Berky o rok viac. V piatok za svoju prácu dostali cenu Lúč z tmy za neúnavné pôsobenie v sociálnej oblasti, za inovatívne prístupy v oblasti podpory bývania sociálne znevýhodnených nájomníkov a za prácu s mladými ľuďmi a ich vedením za lepším a kvalitnejším vzdelaním.

Obaja sú Rómovia, obaja majú množstvo vlastných skúseností s predsudkami. Keď sa Adrián Berky s rodinou nasťahoval do Veľkého Krtíša, obyvatelia ulice spísali petíciu. Róma tam nechceli. V krátkom čase

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie