Denník N

Sociálny psychológ o vražde v Bratislave: Môže to znamenať, že spoločnosť nedostatočne chráni ženy

Obchodná ulica v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Obchodná ulica v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Veľa policajtov v uliciach Bratislavy by nemuselo zvýšiť pocit bezpečia, hovorí sociálny psychológ Ivan Lukšík. Polícia by však podľa neho mala viac hovoriť o tom, aké kroky urobila.

Po tom, čo sa v médiách objavili informácie o vražde mladej ženy Violy Macákovej v Bratislave, stalo sa to témou na sociálnych sieťach aj v bežných rozhovoroch. Mnohé ženy hovoria, že sa boja, niektoré menia aj spôsob svojho správania a radšej večer nechodia samy pešo alebo menia trasy, kade idú.

Ivan Lukšík je sociálny a pedagogický psychológ a pedagóg, ktorý pôsobí v Slovenskej akadémii vied a v rozhovore vysvetľuje, ako brutálna vražda ovplyvňuje náladu a správanie v spoločnosti.

Ako ovplyvní náladu v spoločnosti a správanie ľudí, keď sa dozvedia o brutálnej vražde ako v prípade Violy Macákovej?

Pocit bezpečia je základná psychologická potreba. Ak sa stane vražda, prekročí sa pomyslená hranica a tento pocit je v spoločnosti ohrozený. Strach a pocit nebezpečenstva sa zvyšuje, ak si človek pripúšťa, že sa ho to osobne týka. Ak ide o mladú ženu, ktorá reprezentuje bežnú ženu v populácii, tak pocit, že ide o niečo osobné, je silnejší. Ak by to bol niekto, kto je sústavne alebo často v riziku ohrozenia, vtedy to ľudia môžu vnímať ako niečo vzdialené, niečo, čo sa ich netýka. Ďalšia vec je, že ľudia majú potrebu veci kontrolovať. Ak nie je známe, ako k smrti došlo, ako to spáchali, a polícia mlčí, pocit neistoty a ohrozenia bezpečia sa zvyšuje.

Čo ešte ovplyvňuje náladu v spoločnosti a strach?

Aj to, kto to vysvetľuje. Dnes tému vysvetľuje bulvár a používa silnejšie slová, iný jazyk a interpretuje veľmi strohé informácie, ktoré prenikajú z polície. Tým sa to celé vyhrocuje.

Znamená to, že ženy okolo 30, ktoré sa môžu s obeťou stotožniť, sa dnes cítia omnoho menej bezpečne ako iné skupiny obyvateľov?

Áno, ale to nie je spôsobené len týmto zločinom, ale aj systémovými vecami, ktoré sú v spoločnosti zle nastavené. Možno je to vražda

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie