Denník N

Opozičného politika Naďa stíhajú za to, že sa zaujímal o pohyb Rusov spojených s kauzou Skripaľ

Bývalý analytik Jaroslav Naď vstúpil na jeseň 2018 do politiky a stal sa jednou z hlavných tvári kandidátky OĽaNO. Foto N – Tomáš Benedikovič
Bývalý analytik Jaroslav Naď vstúpil na jeseň 2018 do politiky a stal sa jednou z hlavných tvári kandidátky OĽaNO. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podnety na opozičného politika podal šéf Vojenského spravodajstva Balciar. Naďa podozrieva aj z údajného korumpovania novinára Denníka N.

Politik OĽaNO Jaroslav Naď po výsluchu pred vyšetrovateľom NAKA zverejnil podrobnosti o svojom stíhaní. Obvinený je z toho, že vo februári 2019 kontaktoval svojho kamaráta, ktorý ma blízko k tajným službám.

Naď mu položil otázky, ktoré sa týkajú vyšetrovania kauzy otravy bývalého pracovníka ruských tajných služieb Sergeja Skripaľa v britskom Salisbury v marci 2018. „Ja som položil otázku, ktorá sa týka tohto prípadu, a nedostal som na ňu odpoveď,“ povedal Naď.

Ruská stopa

Jeho otázka mohla súvisieť s rozbehnutou investigatívou Denníka N, ktorý sa zaoberá možným pôsobením ruskej špionážnej siete na Slovensku. Denník N vlani v novembri zverejnil podrobnosti o ruskom vojenskom diplomatovi Alexandrovi Nikolajevičovi Vinogradovi, ktorého vyhostila Pellegriniho vláda pre špionáž.

Redaktori Denníka N následne na rôznych miestach zisťovali, či na slovenskom území neoperovali aj ďalší ruskí občania s prepojením na ich tajné služby. Denník N totiž získal informácie, že na Slovensku sa mohol objaviť aj jeden z atentátnikov zo Salisbury.

Tieto informácie sa v rovnakom čase snažil zistiť aj Naď, ktorý dlhé roky pracoval na ministerstve obrany a pozná ľudí, ktorí tam ďalej pôsobia. Politik z OĽaNO tvrdí, že žiadne bližšie informácie nezistil.

V polovici septembra 2019 dostala tento prípad na stôl polícia, ktorá to vyhodnotila tak, že Naď sa snažil získať dôvernú informáciu, a preto ho so súhlasom prokurátora obvinili z „ohrozenia utajovanej skutočnosti“.

„Mne je kladené za vinu, že tým, že som pôsobil na ministerstve obrany, tak som musel vedieť, že takáto informácia je tajná,“ vysvetlil Naď.

Druhá vetva proti Naďovi

Polícii tento prípad odovzdalo po niekoľkých mesiacoch Vojenské spravodajstvo, pričom oznamovateľom je podľa Naďa riaditeľ tejto inštitúcie Ján Balciar.

Vojenské spravodajstvo sa obrátilo na políciu s ďalším podnetom, ktorý sa týka Naďa. V tomto prípade podľa nich ide o údajné podplácanie novinára. „Pán Balciar si vyfabrikoval informáciu, že som korumpoval

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Naď

Slovensko

Teraz najčítanejšie