Denník N

Ornitológ: Lány kukurice sú ekologickou púšťou

Ornitológ Ján Gúgh z občianskeho združenia SOS/Birdlife Slovensko. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ornitológ Ján Gúgh z občianskeho združenia SOS/Birdlife Slovensko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podľa vedcov mení úniová agropolitika poľnohospodársku krajinu na ekologické púšte neobývateľných monokultúr. Od roku 2006 ubudlo na našom území takmer 30 percent bežných druhov vtákov poľnohospodárskej krajiny.

Kedysi bol drop veľký (Otis tarda) rozšírený na celom území Žitného ostrova, no dnes zimuje len na Chránenom vtáčom území Sysľovské polia neďaleko Bratislavy pri hraniciach s Rakúskom a Maďarskom.

Drop je jedným z najťažších lietajúcich vtákov na svete a najväčším vtákom v Európe. Pre vysokú váhu lieta nízko, preto mnohé zvieratá na juhu Slovenska uhynuli na stĺpoch elektrického vedenia.

Ešte väčším nepriateľom dropa je však súčasné nastavenie úniovej poľnohospodárskej politiky. V otvorenom liste určenom pre Európsku komisiu a europarlamentné výbory pre životné prostredie a poľnohospodárstvo sa 2500 vedcov z celého kontinentu sťažuje, že podpora intenzívneho poľnohospodárstva vedie k vymieraniu poľnohospodárskej krajiny (vrátane dropa).

Pokles početnosti vtákov o 55 percent

Podľa signatárov listu viedla Spoločná poľnohospodárska politika (SPP) k dramatickému nárastu používania pesticídov, rozširovaniu zavlažovaných plôch či zániku pasienkov. „Vedci sa zhodujú, že uvedené aktivity viedli k poklesu európskych vtákov poľnohospodárskej krajiny o viac ako 55 percent medzi rokmi 1980 až 2015,“ uvádzajú vedci v liste.

Úniová agropolitika podľa ich názoru „mení vidiecke oblasti na ekologické púšte neobývateľných monokultúr, ktoré sú určené na maximálny výnos“.

Vedci dodávajú, že „výsledkom členstva v Európskej únii by nemali byť tiché jari“, ktoré sú obyčajne spojené so spevom samcov hľadajúcich samicu na párenie.

Odhaduje sa, že na konci 19. storočia žilo na území Slovenska 2400 dropov. V období kolektivizácie to bolo zhruba 1200 jedincov, v roku 1973 už len 410 až 693 jedincov. Po roku 1975 došlo k výraznému rozdrobeniu populácie a na konci 90. rokov hniezdil drop na celom Slovensku už len v počte 5 až 10 samíc. V súčasnosti ako hniezdič balansuje na Slovensku na hranici vyhynutia. Foto – SOS/Birdlife Slovensko

U nás hniezdia len veľmi zriedkavo

Drop je stepný druh a obľubuje rozľahlé pláne. Preto sa mu v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia páči, lebo prípadného predátora môže spozorovať z veľkej diaľky.

Zviera je veľmi plaché a kŕdeľ zareagoval na našu prítomnosť aj zo vzdialenosti stoviek metrov.

V chránenom území zimujú stovky jedincov, ktoré sa sem zlietajú z Rakúska a Maďarska. Na jar sa skupina rozpadne na menšie kŕdle a odletí na neďaleké hniezdiská v susedných krajinách.

„Minulý rok sme na Sysľovských poliach pozorovali úspešné hniezdenia a videli sme sliepky s kuriatkami, no ide o zriedkavý jav a nestáva sa každý rok,“ hovorí pre Denník N ornitológ Ján Gúgh z občianskeho združenia SOS/Birdlife Slovensko, ktorý nás chráneným územím sprevádzal.

Podľa neho sú monokultúrne lány na slovenskej strane pre život dropa – ale aj iných živočíchov – absolútne nevhodné. „Tieto vtáky u nás prežívajú len vďaka tomu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie