Denník N

Psychológ: Depresia nevznikne zo dňa na deň, rozvíja sa bežne mesiace, keď ignorujeme miernejšie signály

Psychológ Anton Heretik mladší pôsobí na UK v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič
Psychológ Anton Heretik mladší pôsobí na UK v Bratislave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Klinický psychológ Anton Heretik z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave hovorí o tom, ako sa depresia líši od vyhorenia, v akom veku prepuká najčastejšie, prečo chorobou trpia častejšie ženy ako muži, prečo dochádza k nárastu depresie a ako sa ochorenie lieči.

„Keď dnes máme stres a búcha nám srdce, nie sme fyzicky aktívni, lebo celý deň presedíme v kancelárii. Takže dôjde k poruche reakcie stresu a následky sú pre organizmus škodlivé,“ vraví Anton Heretik.

Ako sa líši depresia od obyčajného smútku?

Sú dva hlavné názory. Jeden hovorí, že základný príznak depresie, ktorým je skleslá a smutná nálada, je iba extrémnym prejavom normálneho smútenia. Keď zažijeme významnú životnú stratu, zomrie nám blízky človek alebo prídeme o prácu, smútenie môže byť také silné, že sa navonok nedá odlíšiť od depresie. Smútok je reakciou na smutnú udalosť a v zásade je normálne, že v takom prípade smútime.

Druhý pohľad však hovorí, že depresia a smútok sú kvalitatívne odlišné veci. Aj ľudia, ktorí mali depresiu a inokedy zažili veľký smútok, hovoria, že je to pocitovo rozdiel. Ešte nedávno bol jasný dôvod smútenia, napríklad veľká strata, vylučujúcim kritériom pre diagnostikovanie depresie. Teraz sa to berie tak, že nie je dôvod smútok a depresiu oddeľovať, lebo smútenie môže prerásť až do duševnej poruchy.

Aké príznaky sú pre depresiu typické?

Človek má dlhodobo skleslú náladu. Ľudia hovoria, že veci sa im zdajú šedivé. Všetko je menej farebné a otupené sú aj zmysly – menej im chutí, lebo aj jedlo je bez chuti. Druhý príznak, ktorý sa však vyskytuje aj samostatne, je anhedónia, čiže strata pocitu radosti a spokojnosti, keď sa človek prestane tešiť z maličkostí. Neteší ho ranná káva a hoci ho v robote pochvália, nič to s ním nespraví. Keď si pozrie obľúbený film, cíti len prázdno.

Človek s depresiou sa nevie sústrediť a jeho myslenie je akoby v hmle. Pacienti vravia, že si nedokážu prečítať ani krátky článok. Ďalším príznakom býva spomalenosť – človek hovorí aj sa hýbe pomalšie a všetko mu trvá dlhšie. Fyzicky mu akoby nič nie je, tak mu hovoria „spamätaj sa, daj si kávu“, ale jemu to jednoducho nejde.

Človek má oslabenú vôľu a nemožno ho nútiť. Má aj problémy so spánkom. Budí sa skoro ráno, o tretej alebo štvrtej, kedy býva najdepresívnejší – ľudia si to vykladajú tak, že je tma, všetci spia, len oni sú hore a rozmýšľajú o svojich problémoch, ale má to skôr biologické vysvetlenie.

Ak máte duševné problémy, cítite sa bezradní a neviete, ako ďalej, so žiadosťou o pomoc sa môžete obrátiť na linky pomoci:

  • Linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566 (non-stop)
  • Linka detskej istoty: 116 111 (non-stop)
  • Linka nádeje: pre krízové situácie a rodinné problémy, ktoré vyžadujú väčší priestor: 055/ 644 1155
  • Liga za duševné zdravie: online poradňa, kontakty na www.dusevnezdravie.sk/online-poradna
  • IPčko.sk (www.ipcko.sk), bezplatná a anonymná poradňa pre mladých ľudí. Poradenstvo mejlom na [email protected] non-stop, čet od 7:00 do 24:00.
  • Dobrá linka (www.dobralinka.sk): poradňa pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením. Mejl (non-stop, [email protected]), čet (počas pracovných dní od 15:00 do 20:00) a videoporadenstvo (každý utorok a štvrtok od 15:00 do 20:00).

Stáva sa, že depresívny človek nedokáže niekoľko dní vôbec vstať z postele?

Áno. Človek necíti, že má energiu, je ťažký a nevládny. V extrémnych prípadoch ťažkej depresie sa stalo, že človek nedokázal ísť ani na WC, tak naschvál zadržiaval moč. Niektorí ležia aj bez ohľadu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie