Denník N

Hanba Ficovi. Zachoval sa ako zbabelec a odľud

Nik nemôže žiadať, aby premiér stál na čele zhromaždenia, ktoré chce zablokovať neonacistov vykrikujúcich rasistické slogany, hajlujúcich a zdraviacich sa „Na stráž!“. Čo sa však od premiéra – sociálneho demokrata – očakáva, je jasný postoj a razantné odsúdenie rasistických prejavov a útokov na ľudí. A to neprišlo.

V sobotu to v Bratislave vyzeralo ako v európskom veľkomeste. V centre bola veľká demonštrácia, protidemonštrácia, preteky cyklistov, bezpečnostná konferencia za účasti prezidentov a svetových politikov, festival gurmánov.

Tento romantický pohľad v skutočnosti nenarúša ani to, že neonacisti, ktorí pochodovali proti islamským imigrantom, sa správali ako kriminálnici a mali by ísť do basy. Európskemu normálu sa dokonca nevymyká ani to, že musela zasahovať polícia.

Napriek tomu bola táto sobota nebezpečne iná ako soboty v iných civilizovaných krajinách. Opäť raz sa ukázalo, že rozdielovým prvkom je slovenský premiér. To nie je posadnutosť Robertom Ficom, to je smutná skutočnosť.

Nik nemôže žiadať, aby premiér stál na čele zhromaždenia, ktoré chce zablokovať neonacistov vykrikujúcich rasistické slogany, hajlujúcich a zdraviacich sa „Na stráž!“. Čo sa však od premiéra – sociálneho demokrata – očakáva, je jasný postoj a razantné odsúdenie rasistických prejavov a útokov na ľudí, či už na rodiny na cyklistických pretekoch, alebo na hlavnej stanici. A čo urobil Robert Fico? Blúzni o akýchsi vykopnutých dverách a opakuje, že jeho vláda má správny postoj k imigračnej politike Európskej únie. Hanba.

https://www.facebook.com/robertficosmersd/posts/390563074466191?pnref=story

Je jasné, že premiér Fico neobdivuje fyzické násilie a nebude ani rasista. Akurát sa bojí svojich voličov a nedokáže sa správať ako štátnik. Rečami o imigrantoch ako teroristoch sa pritom stal spoluzodpovedným za sobotné násilie. Premiér musí vedieť, že jeho slová majú obrovskú silu, ale podobne ako pri Ukrajine a Rusku, aj pri téme imigrantov nimi šermuje nebezpečne nezodpovedne.

Slovensko zatiaľ od Európskej únie iba berie. Náš príspevok – či už finančný, alebo intelektuálny – je v ťažkom zápore. Napriek tomu nemá premiér problém tváriť sa, že už stačilo a je čas povedať Bruselu „nie“. Jednou ranou ukazuje, že necíti solidaritu s partnermi v Únii, ktorí už reálne majú problém s utečencami, ale hlavne: že nemá ani kúsok solidarity s utečencami, ktorí utekajú pred tyraniou, diktatúrou, biedou.

Je to kód, ktorý sa možno páči väčšine – zjavne veľkej skupine jeho voličov. Môže byť pravdou aj to, že na tejto vlne budú rásť politickí radikáli ako Kotleba alebo SNS. To však nie je ospravedlnenie. Premiér Fico sa v sobotu zachoval ako zbabelec a odľud.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie