Denník N

Minister Gál: Jankovská mi do očí prisahala, že s Kočnerom nekomunikovala

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa minister spravodlivosti Gál (Most-Híd) pri rozhovore medzi štyrmi očami pýtal Jankovskej na Kočnera, všetko poprela. „A to do takej miery, že sa jej až čudujem.“

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej to vyzeralo tak, že Most-Híd opustí vládnu koalíciu. Monika Jankovská a Marian Kočner si v tom čase vymieňali správy cez Threemu o tom, ako z nej bude ministerka. Most-Híd vo vláde napokon ostal a ministrom ste vy. Tušili ste o týchto jej ambíciách? 

Vôbec. Veľmi ma prekvapila táto pasáž ich komunikácie. Dokonca aj to, že dopredu vedeli, že budem ministrom, hoci som ešte nebol definitívne rozhodnutý, či to zoberiem. Moje rozhodnutie padlo naozaj o päť minút dvanásť.

Krátko po tom, ako ste nastúpili do úradu, ste už hasili Jankovskej problém. Trenčiansky podnikateľ Ondrej Janíček ju verejne obvinil z korupcie. Vy ste sa jej zastali. Ľutujete to spätne?

Nemôžem rozhodovať na základe novinových článkov či vyhlásenia jedného človeka. Platí prezumpcia neviny. Inak to nejde, pretože takto si na druhý deň niekto vymyslí niečo na mňa. Nikdy by sme potom neobsadili žiadnu pozíciu, pretože vždy sa nájde niekto, kto niečo o niekom inom napíše. Aj o mne sa toho popísalo veľa, čo absolútne nie je pravdivé. Ak sú však podozrenia naozaj neúnosné, potom musí človek odísť.

Žiadala od vás Jankovská viac kompetencií? 

Nie. Skôr som riešil veci s druhou štátnou tajomníčkou, teda s Máriou Kolíkovou. Ostalo pri tom, že Monika Jankovská mala pod sebou ochranu spotrebiteľa. Viedla niektoré rady a chodila často do zahraničia, kde sme museli mať zastúpenie na najvyššej úrovni. Ak to neboli rokovania závažného charakteru, išla ona. Rada cestovala, tak sme to využili. Boli sme radi, že zobrala tieto služobné cesty a my sme sa mohli sústrediť na prácu doma.

Ani nikto iný vám neodkazoval, aby ste jej dali viac právomocí? 

Absolútne. Ostala o poschodie nižšie a fungovali sme tak ako pred mojím nástupom, keď bola ministerkou Lucia Žitňanská. Teda aspoň si myslím, že to bolo rovnaké.

Nenastala zmena v tom, že by sa viac zapájala do pripravovaných zmien zákonov, napríklad o sudcoch či vyšších súdnych úradníkoch? 

Určite nie. Bola len jednou z členiek pracovných skupín. Aj tak sa na konci dňa prijalo odborné politické stanovisko. Musím sa priznať, že ja som veľmi rázny typ človeka. Možno aj niekomu napadlo, že by niečo chceli, ale po prvej porade bolo jasné, kto je na ministerstve šéf.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie