Denník N

Psychologička z Kramárov: Matky si na internete prečítajú o „krvilačnosti“ zdravotníkov a potom idú rodiť s obavami

Psychologička Katarína Jandová. Foto N - Tomáš Benedikovič
Psychologička Katarína Jandová. Foto N – Tomáš Benedikovič

„Mnohé ženy sú presvedčené, že im zdravotníci chcú zle, aj keď v skutočnosti všetkým záleží na tom, aby pôrod dopadol čo najlepšie,“ hovorí psychologička Katarína Jandová, ktorá pripravuje ženy na pôrod.

Tehotenstvo a pôrod sú prirodzené procesy, tak prečo ich dnes sprevádza toľko obáv?

Hoci sa hovorí, že tehotenstvo je jedno z najkrajších životných období ženy, zároveň je aj rizikové. Je veľa faktorov, pre ktoré môžu byť ženy v tomto období zraniteľnejšie. Jednak sú za tým prirodzené zmeny, ktoré sa počas tehotenstva dejú v organizme ženy. Aj výkyvy hormónov občas trochu narušia normálne psychické fungovanie.

Tehotná žena navyše predpokladá určité zmeny aj vo svojom bežnom živote – či už vo fungovaní rodiny, partnerskom vzťahu, alebo v ekonomickej oblasti. Nechcem povedať, že mať dieťa je v súčasnej dobe luxus, ale predsa len, základná výbava pre dieťa nie je najlacnejšia záležitosť.

Ženy tiež zaznamenávajú isté telesné zmeny, niektoré to vnímajú aj ako zníženie fyzickej atraktivity. Iné zase berú tehotenstvo ako naplnenie svojej ženskej roly, čiže aj tie telesné zmeny vnímajú relatívne pozitívne.

Samozrejme, psychická pohoda ženy záleží aj na tom, či je to tehotenstvo želané alebo neželané, či má zdravý priebeh, či ide o prvé, druhé alebo ďalšie dieťa. Aj ženy, ktoré predtým zažili niekoľko potratov, sú prirodzene úzkostnejšie.

Čoho sa zvyknú báť prvorodičky, pokiaľ ide o samotný pôrod?

Môžu mať strach o dieťa, či sa narodí zdravé a či pôrod prebehne bez problémov. Niektoré sa boja pôrodných bolestí, pôrodného poranenia, že pri pôrode zomrú alebo že im zomrie dieťa. Boja sa, že prídu do konfliktu s pôrodníckym personálom a všeobecne že stratia kontrolu nad celým dianím v pôrodnici. To všetko sú najčastejšie obavy tehotných žien, ktoré potvrdzujú aj medzinárodné výskumy.

Myslíte si, že na obavy vôbec nemajú dôvod?

Žiaľ, k obavám často prispieva aj to, že sa u nás medializujú hlavne „hororové“ prípady. Aj na sociálnych sieťach si ženy veľakrát veľmi detailne ventilujú rôzne svoje boľačky. Na materských fórach sa často riešia otázky „krvilačnosti“ slovenských pôrodníckych postupov a pôrodníckeho personálu. Niektoré ženy veľmi podrobne opisujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Pôrody

Rodičovstvo

Životy žien

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie