Denník N

Zvládla polícia pochod? Nikto nezomrel a mesto nie je podpálené, hovorí Kaliňák

Pochod proti utečencom v Bratislave. Foto – TASR
Pochod proti utečencom v Bratislave. Foto – TASR

Polícia zatkla približne 140 ľudí. Akciu v nedeľu ešte nemala podrobne vyhodnotenú, zadržaných vypočúvala a obviňovala.

Napadnutí diváci na cyklistických pretekoch a arabská rodina, na ktorú hádzali kamene. Zvládla polícia pochod 5 tisícov ľudí proti imigrantom?

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka zvládla. Nikomu sa nič vážne nestalo a nebol ani poškodený majetok, okrem toho policajného – demonštranti zničili asi desať policajných áut, ktoré im stáli v ceste.

Minister hovorí, že keď pochodujúci na hradnom kopci napadli divákov cyklistických pretekov, polícia tam bola rýchlo. Cyklistovi a organizátorovi Filipovi Polcovi sa zdalo, že mohla prísť aj rýchlejšie, ale je rád, že sa nikomu nič nestalo. No majú rozbitú časomieru a zničená zostala aj kamera. Jeho konkurent z Brazílie vletel do pochodujúcich rovno na Zámockých schodoch.

„Je nám to všetkým mimoriadne ľúto, polícia zareagovala rýchlo,“ povedal Kaliňák na Polcove slová v relácii RTVS O päť minút dvanásť.

Video: Útok extrémistov na cyklistických pretekoch

Poliačik: Zvládli to

Na hrade bolo asi 300 neonacistov, polícia zadržala 27 z nich. Včera ich vypočúvali a vec plánovali riešiť v superrýchlom konaní.

„Najväčším problémom bolo, aby sa nedostali do kontaktu dve protichodné zhromaždenia, ale podarilo sa nám ich oddeliť,“ hovoril Kaliňák.

Pochodujúci sa potom rozišli a rozdelili do viacerých menšín skupín, polícia sa ich snažila monitorovať, ale je to podľa neho ťažšie, ako keď sú spolu.

Na blokačnom antipochode bol aj poslanec SaS Martin Poliačik. „Koridor smerom k pretekom podcenili, ale rozumiem, že vo chvíli, keď máte v meste medzinárodnú konferenciu GLOBSEC a neonacistov, z ktorých nie každého sa dá okamžite identifikovať, tak si myslím, že to v zásade zvládli a v prvom rade sa starali o bezpečnosť ľudí na ulici,“ povedal poslanec.

Zadržali 60 Čechov

Pochodujúcich tvorili podľa polície hlavne futbaloví fanúšikovia. Zo 140 zadržaných bolo 60 Čechov. Dvoch ľudí zatkli za útok na verejného činiteľa – Timeu B. (26) z okresu Galanta a Štefana K. (26) z Košíc. Obaja boli v nedeľu zaistení.  Ďalších 45 osôb policajti zadržali na Židovskej ulici potom, čo hádzali kamene a iné predmety na policajné autá. Ďalšie dve autá poškodili dvaja ľudia na Predstaničnom námestí.

Kalinák si nemyslí, že polícia zlyhala pri ochrane arabskej rodiny na Hlavnej stanici. Tá, keď vystúpila z trolejbusu, práve narazila na účastníkov pochodu. Do rodiny s kočíkom a malým dieťaťom začali hádzať kamene. Policajti si to všimli a rodinu obkolesili, podľa aktuality.sk však trvalo dlho, kým zakročili.

Hovorkyňa krajského policajného riaditeľstva v Bratislave Tatiana Kurucová v nedeľu nevedela odpovedať na všetky otázky o zákroku. Polícia podľa nej zábery médií ešte analyzuje. Zároveň povedala, že ďakujú ľuďom, ktorí im posielajú ďalšie videá.

„Podobných útokov ako spred desiatich rokov je výrazne menej. Počul som o tom incidente. Rodinu polícia obkolesila a odprevadila do taxíka, polícia bola neďaleko, snažila sa reagovať. Nie je to jednoduché, polícia sa snaží skúsenosti zbierať dlhé roky. Žiadne z doterajších zhromaždení nevyvrcholilo nejakou obrovskou vojnou demonštrantov, ktorá by znamenala podpálené mesto alebo zničené životy,“ povedal minister.

Hľadali aj tetovanie

V policajnej vysielačke, kde mali jednotliví policajti stále pustený hlas veliaceho dôstojníka, bolo počuť aj to, že policajti sa snažia na demonštrantoch objaviť napríklad podozrivé tetovanie, ktoré, ak by ho nosili verejne, mohlo by spĺňať znaky trestného činu propagácie fašizmu.

Desať minút pred príchodom vlaku z Bratislavy dorazili kukláči aj na leopoldovskú stanicu, aby postrážili tých, čo presadali na vlak do Nitry.

„Polícia sa vždy snaží, aby dav nezačal byť agresívny, lebo to potom nezvládnete pri akomkoľvek množstve policajtov,“ povedal Kaliňák. „Keď sa skupina ľudí rozhodne rozbiť výklad, nedokážete tomu zabrániť, ale viete rýchlo reagovať.“

Polícia musela v sobotu strážiť aj účastníkov medzinárodnej konferencie GLOBSEC. Pred hotelom, kde konferencia prebiehala, bolo množstvo policajtov aj vodné delo, ale dav sa k nim nepriblížil.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie