Denník N

Najlepší futbalový tím Európy dopláca na anexiu Krymu. Je to hanba, hnevá sa belgická hviezda

Kevin De Bruyne v kvalifikácii. Foto - AP Photo/Francisco Seco
Kevin De Bruyne v kvalifikácii. Foto – AP Photo/Francisco Seco

Slovensko bude v prípade postupu hrať so Španielskom.

Iba Taliansko a Belgicko vyhrali v kvalifikácii o postup na Euro všetky zápasy. Belgičania boli najpresvedčivejší – strelili 40 gólov a dostali len tri. Napriek tomu sa tesne po kvalifikácii hnevajú na Európsku futbalovú úniu (UEFA).

Belgičania už teraz poznajú dvoch z troch súperov v skupine (Dánsko a Rusko), pričom oba zápasy odohrajú pred súperovým hľadiskom v Kodani a Petrohrade.

„Je to hanba. Podľa mňa ide o jasné ovplyvnenie turnaja. Z futbalu sa stáva čoraz väčší biznis,“ povedal pre denník Het Nieuwsblad belgický futbalista Manchestru City Kevin De Bruyne.

Ako je to možné? Odpoveďou je komplikovaný systém s dvanástimi hostiteľskými krajinami, medzi ktorými sú aj Dánsko a Rusko, ale Belgicko nie. Belgičania síce mali pôvodne byť jedným z usporiadateľov, ale nestihli včas dostavať štadión.

Na Eure 2020 budú hostiť: Amsterdam (Holandsko), Baku (Azerbajdžan), Budapešť (Maďarsko), Bukurešť (Rumunsko), Bilbao (Španielsko), Dublin (Írsko), Glasgow (Škótsko), Kodaň (Dánsko), Londýn (Anglicko), Mníchov (Nemecko), Petrohrad (Rusko), Rím (Taliansko).

Semifinále a finále sa odohrajú v londýnskom Wembley.

V období, keď tento systém UEFA schválila, bol jej prezidentom Michel Platini, ktorého v lete francúzske úrady zadržali a vypočúvali pre podozrenia z korupcie v súvislosti s pridelením MS 2022 Kataru.

Zámerom UEFA bolo, aby sa mohlo Euro hrať aj v krajinách, ktoré by turnaj nemohli usporiadať samostatne. „Je to darček k 60. výročiu Eura. Som romantik,“ hovoril Platini v roku 2013 pre Daily Mail.

Politické dôvody

Postupujúcich rozdelili do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbalové Euro

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie