Denník N

7 dobrých správ: Rodný dom Adolfa Hitlera sa zmení na policajnú stanicu

Rodný dom Adolfa Hitlera v meste Braunau am Inn. Foto – Thomas Ledl (CC BY-SA 4.0)
Rodný dom Adolfa Hitlera v meste Braunau am Inn. Foto – Thomas Ledl (CC BY-SA 4.0)

Letecká spoločnosť Easy Jet plánuje prepravovať ľudí bez emisií, Coca-Cola zavádza vo Švédsku fľaše z recyklovaného plastu a v Malej Fatre narástol počet medveďov. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Konečne spolu na slobode

Rubena Martineza v roku 2007 zatkla americká polícia, pretože ho podozrievala z niekoľkých ozbrojených lúpeží. Krátko na to ho odsúdili, hoci páchateľ mal počas zločinu na hlave masku a bol od neho nižší. Zadržali ho len na základe podobnosti a poslali ho za mreže päť mesiacov po jeho svadbe s Mariou. Počas súdneho procesu na neho tlačil právnik, aby priznal vinu, vďaka tomu totiž mohol dostať nižší trest. Martinez to však odmietol.

„Všetci mi hovorili, aby som to vzal… ale povedať, že som zlodej, nebolo podľa mňa správne. Bola to lož. Neverím v klamstvá. Ak chce človek niečo hájiť, tak mu dovoľme hájiť pravdu,“ povedal pre denník Guardian, ktorý tento týždeň priniesol jeho príbeh. Je to príbeh s dobrým koncom, pretože po 11 rokoch Martineza pustili na slobodu, hoci si mal podľa rozsudku odsedieť 47 rokov. Súd totiž uznal, že ho odsúdili neoprávnene a že je nevinný.

„Je to obrovský zázrak,“ povedal Martinez, ktorý dnes pracuje ako dobrovoľník v potravinovej banke. „Celý čas som vo svojej cele plakal, ako by som bol v tmavom tuneli… a konečne ma Boh priviedol z temnoty do svetla.“

Ruben Martinez s manželkou Mariou. Foto – Guardian

2. EasyJet chce lety bez emisií

Nízkonákladová letecká spoločnosť EasyJet chce ako prvá na svete prevádzkovať lety s nulovými emisiami uhlíka, informuje denník Guardian. Znečisťovanie ovzdušia chce kompenzovať napríklad vysádzaním stromov či formou iných programov na zamedzenie uvoľňovania ďalšieho oxidu uhličitého. Tento plán by mal spoločnosť v budúcom roku stáť 25 miliónov libier.

„Uvedomujeme si, že kompenzácia je iba dočasným riešením, ale už teraz chceme podniknúť kroky v oblasti emisií uhlíka,“ vysvetlil riaditeľ spoločnosti Johan Lundgren. „Letectvo sa bude musieť čo najskôr zmeniť.“

Spoločnosť tiež uviedla, že podpísala spoluprácu na vývoji elektrických a hybridných lietadiel pre európske lety na krátke vzdialenosti. Podľa Lundgrena to môže byť dôležitý krok k tomu, že sa elektrické lietadlá stanú realitou.

3. Coca-Cola proti odpadu

Spoločnosť Coca-Cola oznámila, že vo Švédsku začne používať PET fľaše vyrobené z recyklovaného plastu, informuje portál Euronews. Má ísť o prvý krok boja proti znečisťovaniu životného prostredia, keďže spoločnosť po tejto zmene spotrebuje ročne o 3500 ton menej plastov.

Ak sa táto zmena vo Švédsku ujme, Coca-Cola chce PET fľaše, ktoré bude z polovice tvoriť recyklovaný plast, rozšíriť aj na ďalšie trhy v západnej Európe.

Podľa organizácie Greenpeace patrí Coca-Cola medzi najväčších producentov plastového odpadu na svete. Ročne vyprodukuje 128 miliárd plastových fliaš, z čoho 205 miliónov končí vo Švédsku.

Aj preto chce spoločnosť Coca-Cola prejsť na recyklovaný materiál a zároveň tak znížiť uhlíkovú stopu v atmosfére. „To znamená 25-percentné zníženie emisií CO2 za rok v porovnaní s obdobím pred touto zmenou, keď obaly tvoril recyklovaný plast z približne 40 percent,“ uvádza spoločnosť vo vyhlásení.

4. V Hitlerovom dome bude policajná stanica

Polícia sa sťahuje do rodného domu Adolfa Hitlera, uvádza rakúska stanica ORF. Budova a priestory v meste Braunau am Inn sa musia

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie