Denník N

PR debakel kráľovskej rodiny. Princ Andrew sa po zbabranom interview sťahuje z verejného života

Princ Andrew sa načas stiahne. Foto - TASR/AP
Princ Andrew sa načas stiahne. Foto – TASR/AP

Druhý syn kráľovnej Alžbety II. po nevydarenom televíznom rozhovore, v ktorom chcel vysvetliť svoj vzťah so zosnulým finančníkom Jeffreym Epsteinom, oznámil, že sa načas sťahuje z verejného života.

Na prednáškach o PR by sa to mohlo uvádzať ako príklad, ako sa to nemá robiť. Britský princ Andrew sa rozhodol utíšiť debatu o svojom vzťahu s americkým finančníkom a údajným pedofilom Jeffreym Epsteinom televíznym rozhovorom pre televíziu BBC, ktorý vyšiel minulý týždeň.

Ako napísal Guardian, po 50-minútovom interview mal princ zrejme pocit, že to dopadlo dobre, a televízny štáb následne povodil po paláci.

Rozhovor, ktorý program Newsnight uverejnil v sobotu, však vypálil presne naopak. Princa vinia, že neprejavil dostatok ľútosti voči dievčatám, ktoré zneužil zosnulý finančník.

Médiá píšu o najväčšom PR debakli britskej kráľovskej rodiny od udalostí po smrti princeznej Diany v roku 1997. Vyústilo to až do toho, že princ Andrew oznámil, že sa načas sťahuje z verejného života. Vo štvrtok sa táto správa objavila na titulkách britských novín. „Vyhnanec,“ napísal napríklad pravicový bulvár Daily Mail.

Titulky britských médií vo štvrtok. Foto – TASR/AP

Mladší brat Charlesa

Princ Andrew (59) je tretie dieťa a druhý syn kráľovnej Alžbety II. V čase narodenia bol po bratovi Charlesovi druhý v poradí čakateľov na trón, v súčasnosti je už ôsmy po svojich synovcoch a ich deťoch. V bulvári sa v minulosti rozoberal najmä jeho rozvod so Sarah Fergusonovou v 90. rokoch. Majú spolu dve dcéry.

O jeho vzťahoch s Jeffreym Epsteinom sa hovorí už dlho. Epsteina, ktorý v auguste spáchal za podivných okolností samovraždu vo väzbe, vinili z toho, že svojim priateľom ponúkal mladistvé a maloleté dievčatá. Podľa obvinenia jedného z nich k slávnym „zákazníkom“ patril aj princ Andrew.

Virginia Robertsová Giuffreová princa obvinila, že s ním mala sex trikrát. Prvýkrát v Londýne v roku 2001, keď mala sedemnásť rokov. Epstein jej za to podľa jej slov zaplatil 10-tisíc dolárov.

Spomenula aj detaily. S princom bola údajne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie