Denník N

Veľmi veľa žien chodí dlhšou cestou, ak je lepšie osvetlená, hovorí splnomocnenkyňa pre bezpečnosť

Splnomocnenkyňa pre bezpečnosť a drogovú problematiku v Bratislave Iveta Chovancová. Foto N-Vladimír Šimíček
Splnomocnenkyňa pre bezpečnosť a drogovú problematiku v Bratislave Iveta Chovancová. Foto N-Vladimír Šimíček

Iveta Chovancová je v hlavnom meste splnomocnenkyňou pre bezpečnosť a drogovú politiku. Spolupracuje s mestskou políciou či splnomocnencom pre ľudí bez domova.

V pondelok ráno médiá informovali o vražde mladej učiteľky Violy Macákovej. Jej telo našli v Bratislave týždeň predtým. Vo štvrtok polícia zvolala prvú tlačovú konferenciu, pretože sa v hlavnom meste v ranných hodinách našlo telo ďalšej ženy. Polícia ubezpečila, že prípady spolu nesúvisia a nejde o sériového páchateľa.

S akými verziami pri vražde Violy Macákovej kriminalisti pracujú, polícia v tomto štádiu vyšetrovania zverejňovať nechce. Odôvodňujú to tým, že ich môže sledovať aj páchateľ. Neodpovedajú ani na to, či majú podozrivých.

V diskusiách na sociálnych sieťach aj medzi ľuďmi sa prejavuje, že sa ženy obávajú a menia aj správanie. Iveta Chovancová je v hlavnom meste splnomocnenkyňou pre bezpečnosť a drogovú politiku a hovorí, že extrémne veľa žien prispôsobuje trasy či svoje zvyky tomu, aby si vybrali bezpečnejšiu cestu.

Kedy ste sa dozvedeli o vražde Violy Macákovej?

O tragickej udalosti sme sa dozvedeli rovnako ako ostatná verejnosť cez médiá v pondelok 18. novembra.

Ste splnomocnenkyňa pre bezpečnosť a drogovú politiku, venujete sa aj téme nočného života. Ako ste na informáciu o vražde reagovali?

Venujem sa téme nočného života z pohľadu ochrany zdravia a verejného poriadku, najmä na Obchodnej ulici. Logicky tam dochádza k presahu s mojou agendou, ktorou je drogová politika a bezpečnosť v exponovaných lokalitách. Nočného primátora stále hľadáme. Keď som sa o tom dozvedela, overovala som, či policajný zbor neoslovil mesto o spoluprácu cez mestskú políciu. Nestalo sa tak. Rozhodujúce slovo a kompetencie má štátna polícia a my sme pripravení v prípade potreby vyjsť maximálne v ústrety.

Aj napriek tomu, podnikli ste nejaké kroky ako mesto? Ako ste na informáciu reagovali?

Ľudsky je nám to nesmierne ľúto. Násilie v akejkoľvek podobe jednoznačne odsudzujeme a je pre nás neprijateľné. Je pravdou, že ženy a niektoré ďalšie skupiny obyvateľstva sa častejšie stretávajú s násilím.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Slovensko

Teraz najčítanejšie