Denník N

Cinkota ako prevencia proti drogám už nezaberie, film Kto je ďalší pre školákov nie je, vraví odborník

Na školách sa premieta Kto je ďalší?, ktorý má byť prevenciou proti depresiám či samovražedným myšlienkam. Doteraz ho videlo asi 30-tisíc žiakov, no učitelia a odborníci sa búria, že film môže byť pre deti traumatický.

Film nie je vhodný ani podľa špeciálneho pedagóga Ľubomíra Tichého, riaditeľa Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Banskej Bystrici. V rozhovore vysvetľuje, prečo na deti nefungujú odstrašujúce akcie – napríklad beseda s bývalým narkomanom či ukazovanie injekčnej striekačky.

Oslovujú vás učitelia s otázkou, či je film Kto je ďalší? vhodný pre žiakov?

Učitelia nás oslovujú, najmä výchovní poradcovia a koordinátori prevencie. Film má dosť agresívny marketing, až sa im to zdá podozrivé. Navyše sledujú, že vyvoláva aj pobúrenie. Dokonca nás začali oslovovať rodičia, ktorí zistili, že ich deti sa majú zúčastniť na premietaní. Telefonoval mi riaditeľ školy, ktorý sa ma pýtal na názor. V stredu bol monitor, teda testovanie piatakov a školy hľadali náhradný program. Nie je nič lepšie, než ísť na filmové predstavenie.

Čo ste mu povedali?

Povedal som mu, že to nepovažujem za vhodné a už vôbec nie pre základné školy. Pri filme je napísané, že je vhodný pre deti 12 plus. To v žiadnom prípade neplatí. Nakoniec škola išla do kina, ale deťom premietli iný film.

Prečo je tento film nevhodný?

Film nemá žiadny preventívny potenciál. Sám autor uvádza, že sa skladá z troch príbehov, ktoré sa od seba líšia tragickosťou koncov. Ak niečo má byť preventívne, malo by to ponúkať pozitívne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie