Denník N

Čo vám napadne, keď sa povie festival NEXT? (anketa)

Foto - Jana Makroczy
Foto – Jana Makroczy

Festival NEXT sa v Bratislave koná už 20 rokov a prináša veľmi špecifickú hudbu. Pred jubilejným ročníkom, ktorý sa začne v utorok 26. novembra a potrvá do nedele 1. decembra, sme preto niekoľkým umelcom a organizátorom položili rovnakú otázku: Čo vám napadne, keď sa povie festival NEXT?

 

Marek Adamov
Stanica Žilina-Záriečie

Zažil som len prvé dva-tri ročníky a odvtedy túžim zažiť to znovu, ale nevyjde mi to a mrzí ma to. Tak možno tentokrát sa mi to podarí.

Martin Burlas
skladateľ a hudobník

Jediný festival, kde môžeme sledovať to najčerstvejšie zo súčasnej hudby.

Lucia Dubačová
riaditeľka festivalu Sensorium

Nové zvukové konštelácie, kvalitná medzinárodná scéna, komunita.

András Cséfalvay
výtvarník a hudobník
NEXT je výzva do budúcnosti. Je to otázka a vízia zároveň. Kam ideme, kam smerujeme, kde sa chceme ocitnúť. NEXT nie je spravovanie súčasnosti, ale predstavovanie, imaginácia budúcnosti. NEXT je priestor, kde sa stretávame blízki i vzdialení kamaráti, a rozprávame sa alebo len prežívame ústrednú tému – umenie budúcnosti.

Jonáš Gruska
hudobník a vydavateľ (LOM label)
Napadne mi stará A4 a moje prvé experimentálne zážitky – konkrétne, keď som ako 18-ročný videl koncert formácie Angel. Bolo to dychberúce a rozhodne sa podieľalo na formovaní môjho hudobného vkusu. Takisto ma vtedy estetika festivalu dokázala priviesť k téme experimentálneho grafického dizajnu.

Maroš Hečko
hudobník a filmár

Na festivale NEXT som mal možnosť vidieť naživo nórsku progresívnu scénu Arveho Henriksena a o pár rokov neskôr jeho Supersilent a boli to silné hudobné zážitky.

Prokop Holoubek
muzikant a promotér (Midi lidi, Bumbum satori)
NEXT je pro mě hudební svátek a srdcovka, pionýrský projekt, který „dřív, než to bylo cool“ dělal program s umně nakombinovanou dramaturgií vystoupení matadorů i čestvých objevů experimetální hudby, aniž by zapomínal na lokální scény. Nebál bych se jej nazvat jedním z pilířů česko-slovenské experimentální hudby posledních dvou dekád. Když jsme v Brně zakládali v r. 2005 festival Newnew!, mysleli jsme i na NEXT. Mám festival spojený s lidmi, kteří ho pořádají, a s lidmi, kteří na něj chodí, je to taková (patos alert) jedna velká a stále se zvětšující rodina. Long-life to NEXT! ❤️

Zden Hlinka
vizuálny inžinier
NEXT prináša skvelý prehľad do rozmanitosti hudobnej tvorby z okrajových žánrov elektronickej hudby a bez zábran ich spája do jedného podujatia s hudobníkmi, ktorí sú majstri na tradičných nástrojoch. Pocity z NEXTu oscilujú niekde medzi hranicami noisu, jazzu a improvizačného majstrovstva. Mnohé scénotvorné aktivity organizátorov NEXTu patria podľa mňa medzi základné stavebné piliere dnešnej rozkývanej alternatívnej elektronickej scény, z ktorej pomaly vystupujú najúspešnejší protagonisti aj do širšieho povedomia.

Michal Hvorecký
spisovateľ
Ako prvé mi napadne biely šum. Ale podarilo sa etablovať akciu, ktorá keď začínala, reprezentovala absolútne okrajové subkultúrne hudobné spektrum, a dnes, ako sa zmenila doba, sa to stalo akceptovateľnou formou hudobného umenia. To je veľký úspech za tých 20 rokov.

Fero Király
hudobník a performer (Cluster Ensemble, VENI)
Je veľa druhov hudieb, no väčšinou je hudba chápaná (nevedome, zo zvyku, často obalená tajomným slovíčkom „klasická“, kde sa dá nájsť istá paralela so slovom „tradičná“…) ako múzeum starých postupov, nástrojov a techník. Pred študentmi hudobného umenia je táto skutočnosť dostatočne utajovaná, a tak vzniká začarovaný kruh, z ktorého ako keby nebolo úniku. Z môjho pohľadu festival NEXT príjemne narúša tento stav a ponúka svieži prehľad práve toho, čo nové sa deje v hudobnom/performatívnom umení, a dáva tak Slovensko na kultúrnu mapu súčasného sveta. Už 20 rokov. Veľmi sa z toho teším!

David Kollar
skladateľ a gitarista
Festival, ktorého dramaturgia nepochlebuje poslucháčovi.

Boris Ondreička
hudobník a kurátor (Kosa z nosa, Tranzit.sk)
To najpokročilejšie z hudby, zvuku a širšej elektroniky, jedna z najvýnimočnejších svetových úrovní u nás doma a ešte aj udržateľná.

Zuzana Pacáková
riaditeľka festivalu Biela Noc
NEXT je vždy plný inšpirácie, experimentu a zaujímavých spojení. Patrí medzi odvážne festivaly s inovatívnym pohľadom na súčasnosť. Prepája žánre, posúva limity, vytvára špecifický časopriestor. Osobne napríklad nikdy nezabudnem na audiovizuálnu performanciu Roberta Henkeho.

Daniel Pastirčák
kazateľ a spisovateľ
NEXT – vnímať inak. Vítať nové. Nebáť sa neznámeho. Osvojovať si ešte nestvorený jazyk a dorozumieť sa ním s každým kontinentom. Posúvať hranice senzibility. Rozoznávať zárodky hudby tam, kde sme ešte včera počuli len hluk.

Jonatán Pastirčák
skladateľ a producent (Pjoni, Isama Zing)
NEXT je pre mňa záruka plnohodnotne stráveného víkendu a istota toho, že zažijem niečo nečakané. A napriek tomu, že už ma veľmi málokedy hudba na festivaloch prekvapí, NEXTu sa to podarí zakaždým.

Mária Rišková
riaditeľka Slovenského centra dizajnu
NEXT je moja srdcová záležitosť. Asi to súvisí aj s trochou sentimentu stredného veku, veď dvadsať rokov znamená v kultúre niekoľko generačných výmen! S organizátormi NEXTu sme zažili búrlivé časy na začiatku nového tisícročia, keď nové médiá boli ešte ako-tak nové, a na NEXTe mohlo naše publikum počuť a vidieť vždy to najnovšie, stačilo si zaželať. Obdivujem vás, že NEXT je stále tu, a roky mu len prospievajú. Na zdravie!

Daniel Salontay
gitarista (Longital)
Otázka „Čo bude ďalej?“/„What’s next?“.

Miroslav Tóth
skladateľ, saxofonista (Musica falsa et ficta, Thisnis, Frozen Wigwam, Drť)
Podoba toho, ako sa formuje predstava takzvanej „skutočne súčasnej hudby“. Myslím, že za toto označenie sa nemôžeme hnevať na strojcu vyjadrenia, pretože je za tým viac ako dvadsaťročné úsilie vyhranenia sa jednej generácie organizátorov voči prostrediu a byrokracii, ktorá si potrpí na konzervovanie sa. Inak povedané – NEXT prináša hudbu celkom silnej poslucháčskej základni, ktorá je zvedavá na dnešné podoby hudby. Áno, označenie „dnešné“ je až obsedantné alebo nutkavé. Niečo, čo sa pozitívne vtieralo aj do mňa, keďže NEXT formoval a formuje aj mňa, aj kapely, s ktorými som na ňom hral.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie