Denník N

Bude to malý súboj s Mazurekom, hovorí Benčík. Za Kiskovu stranu kandiduje zo 150. miesta

Ján Benčík kandidoval ako nestraník za stranu Za ľudí, prekrúžkoval sa zo 150. miesta. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ján Benčík kandidoval ako nestraník za stranu Za ľudí, prekrúžkoval sa zo 150. miesta. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktivista Ján Benčík, ktorý v blogoch poukazuje na nenávistné príspevky kotlebovskej a extrémistickej scény, bude na poslednom mieste kandidátky Za ľudí.

Ján Benčík kandiduje do parlamentu na 150. mieste kandidátky Za ľudí. Chce byť akousi antifašistickou protiváhou Milanovi Mazurekovi, ktorému Kotleba určil rovnaké miesto na kandidátke ĽSNS.

Vo voľbách 2020 ide podľa Benčíka o veľa, keďže voličov mobilizujú aj strany, akou je práve Kotlebova ĽSNS. „Druhá strana prezentuje tieto voľby ako boj na život a na smrť. Svojich priaznivcov mobilizuje s tým, že keď vyhrajú liberáli, tak sem navozia černochov a moslimov, homosexuáli nám budú odoberať deti a príde koniec sveta,“ hovorí Benčík.

Prečo si myslíte, že môžete byť dobrý poslanec?

(mlčanie) Domnievam sa, že môžem ponúknuť svoje skúsenosti v boji proti extrémizmu.

Pracovali ste ako montážny technik, po revolúcii ste pracovali vo vydavateľstve, na dôchodku ste začali písať blogy, v ktorých poukazujete na to, čo uverejňujú členovia ĽSNS na Facebooku. V čom je to predpoklad na to, aby ste zastávali post poslanca?

Aj parlament by mal mať kontakt s týmito vecami. Národná rada má napríklad brannobezpečnostný výbor, ktorý sa zaoberá aj extrémizmom.

Takže vďaka vám by mohol mať lepší prehľad o dianí v extrémistickej scéne?

Áno, myslím si, že o tejto scéne mám celkom slušný prehľad. Druhá vec je, že kandidujem zo 150. miesta. Moje očakávanie, že sa stanem poslancom, je veľmi malé.

Krúžkovanie politikov zo 150. miesta už má na Slovensku tradíciu, hlavne vďaka Igorovi Matovičovi, ktorý sa takto opakovane dostal do parlamentu.

Moja prvotná motivácia nebola stať sa poslancom, ale pomôcť strane, ktorá mi je nejakým spôsobom sympatická, aby dosiahla čo najlepší výsledok. Preto som im dal na zváženie, či moje meno na kandidátke má pre nich význam. Som síce pomerne známy, ale existuje aj množstvo ľudí, ktorí ma

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2020

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie