Denník N

Pre chybu lekárky zostala na vozíku: Musím si sama zaisťovať osobnú asistenciu, aby som neskončila v ústave

Daniela Komanická. Foto - archív D. K.
Daniela Komanická. Foto – archív D. K.

Daniela Komanická sa narodila ako zdravé dieťa, no keď mala rok, po chybe lekárky pri povinnom očkovaní proti obrne prišli vážne zdravotné komplikácie. Dnes je na vozíku a 24 hodín denne potrebuje pomoc iných.

Sama hovoríte, že ste očkovanie takmer neprežili. Čo sa vtedy stalo?

Keď som mala prvé narodeniny, rodičia boli povinní zobrať ma na očkovanie proti obrne. No keďže som bola práve prechladnutá a rodičia museli do práce, poprosili moju babku, aby ma zobrala k lekárke. Povedali jej, že ma nesmie dať zaočkovať, len má lekárku upozorniť, že predpísané lieky na prechladnutie mi zatiaľ príliš nepomáhajú. Lekárka jej však na to povedala, že ona je odborníčka, takže sama vie, čo má robiť. I napriek babkinmu nesúhlasu rozhodla, že ma zaočkujú. Okrem toho však urobila aj ďalšiu chybu – dala mi antibiotikum streptomycín, čo je veľmi silný liek, ktorý sa nesmel dávať deťom. I sám osebe bol pre mňa nebezpečný, no kombinácia s očkovaním bola podľa neskorších lekárskych tvrdení priamo smrteľná. Mojim rodičom hovorili, že nemám žiadnu šancu prežiť. Lenže ja som to nejako prežila.

Aký dosah zanechala chyba lekárky na vašom zdraví?

Dodnes nevedia presne diagnostikovať, čo mi je. Zhodujú sa na tom, že ide o prejavy postpoliomyelitického syndrómu, v dôsledku ktorého mám kvadruparézu (ochrnutie všetkých končatín – pozn. red.), ale nikto presne nevie, čo to vlastne znamená, a ako sa to bude prejavovať v budúcnosti.

Ako sa to prejavuje dnes? Neovládate končatiny?

Netýka sa to len končatín, ale všetkých svalov. Poškodenie pohybového centra v malom mozgu viedlo k efektu podobnému svalovej dystrofii, v dôsledku čoho mám slabé celé telo – je to, ako keby ste chytili do rúk marmeládu. Nemám pevné svaly a nemôžem robiť pohyby ako iný človek, pretože na to nemám silu.

Hľadali vaši rodičia spravodlivosť? Bolo predsa jasné, že to bola chyba lekárky.

Bolo to síce jasné, lenže lekárka zničila moju zdravotnú kartu, čiže nebol žiaden dôkaz. Vďaka tomu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Životy žien

Slovensko, Svet, Zdravie

Teraz najčítanejšie